Това става ясно от съобщение на Министерство на здравеопазването, цитирано от "Фокус". Обществената поръчка е за оборудване на операционни зали и анестезиологични апарати.

От ведомството разпространиха мотивите за прекратяването на процедурата и последвалото й възобновяване, след като преди седмица уволненият директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев обяви в интервю пред "Труд", че зад обществени поръчки на здравното министерство за близо 37 млн. лв. прозира предизвестен победител. Тогава д-р Дечев обясни, че обявлението за обществената поръчка е направено така, че е преписано от техническата спецификация на едно от изделията.

От Министерството на здравеопазването съобщават, че обществената поръчка е обявена от министър Москов на 16 март т.г., а е отменена от заместника му д-р Бойко Пенков на 31 март.

Мотивите за прекратяване на процедурата са, че във ведомството са постъпили писма от потенциални участници, в които се твърди, че в техническата спецификация от документацията на обществената поръчка се съдържат ограничителни условия по две от обособените позиции за доставка на апаратура. 

"Възложителят, след като разгледа писмата и с оглед спазване на основните принципи на Закона за обществените поръчки, а именно: публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, както и равнопоставеност и недопускане на дискриминация, счита за необходимо настоящата обществена поръчка да бъде прекратена по обособените позиции № 3 и № 5 и след като техническите спецификации бъдат преработени в съответствие с изискванията на Закона за обществените поръчки, поръчката по цитираните обособени позиции да бъде обявена отново", пише в съобщението на здравното ведомство.

На 20 април обаче министър Петър Москов обявява ново решение, с което се отменя решението на заместника му Бойко Пенков.

В мотивите на новото решение се казва, че "в решението за прекратяване на процедурата не са установени конкретни нарушения, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата".

От мотивите на здравния министър обаче не става ясно дали в обществената поръчка наистина се съдържат ограничителни условия.

Тепърва предстои ръководството на Министерството на здравеопазването да уточни кой греши в тълкуванието на Закона за обществените поръчки, колко фирми са заявили участие, колко са се явили на конкурса и дали пределната конкретност в спецификацията не поставя някоя от тях в привилигировано положение.