Това заяви премиерът Бойко Борисов след церемонията по честване на 1150 години от покръстването, цитиран от БГНЕС. Премиерът бе награден от Светия синод с орден "Свети Цар Борис Първи- I степен".

"Съжалявам, че за Плиска толкова години в общи линии нещо бутафорно са се опитали да направят. Сега ще им направя една целева субсидия. Ще стане всичко красота и сега ще го направя така, че като идват тука българите, като идват учениците, да могат да виждат поетапно, през вековете, какви събития са се случвали на това място преди 1150 години", каза Борисов.

Той обясни, че вече са му показали 2-3 проекта за възстановяване на комплекса в Плиска за 7-8 милиона. Целевите 500 хил. лв. ще са основно за археологически проучвания.

"И щом излязат базиликите и всичките неща, които са действително гордост за нашата история, колкото трябва на етапи ще им даваме", каза Борисов. Според него Плиска трябва да се направи атрактивно, както Перперикон.

Премиерът добави още, че е инспектирал и работата по магистралата край Белокопитово.

"Над 200 души работят днеска там, общо над 1500 души работят по магистралите и в почивните дни, за да можем, както обещахме, до летния сезон да пуснем пътя към морето, а Шумен-Белокопитово на 15 юли", каза Борисов.

Той не пожела да коментира искането на Светия синод за въвеждане на задължително вероучение в училище. "Има министър на образованието питайте него. Мене майка ми ме е учила на вероучение", каза той и обясни, че от църквата му отправят постоянно искания за ремонти на храмове. "Само за "Александър Невски" от първите данни, които имаме, трябват около 20 милиона. Тази година около 10 ще отпуснем, догодина още 10, за да я оправим", обясни той.