Стотици любители на народните танци се стекоха в центъра на Брюксел на площад "Гранд плас", за да се хванат на традиционното Голямо хоро, съобщи отдел "Преса и медии" към Представителство на Европейската комисия, цитиран от БТА.

За трета поредна година хорото поведе заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Последваха я посланиците в Белгия на няколко балкански държави, българският заместник-министър на културата доц. д-р Бонка Петрунова и евродепутатът Ева Паунова, специални гости на проявата.

10 години от договора за присъединяване към Европейския съюз

"Днес отбелязваме десет години от подписването на договора за присъединяване на България към ЕС. Радвам се, че на този ден ще извием българско хоро в сърцето на европейската столица", каза от сцената г-жа Кристалина Георгиева и даде начало на Голямото хоро.

Както и предишни години, и този път тон за хорото дадоха солистите на прочут български ансамбъл за народни танци, фолклорен ансамбъл "Ботевград".

Освен българи, които добре познават танцовите стъпки, на хорото се хванаха и много чужденци, жители и гости на Брюксел. За тях това беше първа среща с българската култура и народно изкуство.

В събитието участваха и фолклорни ансамбли от Албания и Турция.

Целта на Голямото хоро е да покаже културното богатство на България пред жителите и гостите на голям и космополитен град като Брюксел.

Голямото хоро се организира по инициатива на г-жа Кристалина Георгиева в рамките на фестивала за балканска музика и изкуство Balkan Trafiк! и със съдействието на Министерство на културата на България.

Фестивалът Balkan Trafiк! се провежда за девета поредна година. Тази година в събитието участва сръбската легенда Горан Брегович.