Неотдавна цяла смяна митничари на "Капитан Андреево" бяха уличени в прикриване на контрабанда.
Премиерът се ядоса и обясни, че ще слее НАП и митници като мярка срещу контрабандата.

На днешното правителствено заседание той каза, че Агенция "Митници" е събрала с 58 млн. лв. повече приходи от същия месец на миналата година.

"От началото на януари приходите надхвърлят с около 115 млн. лв. събраното през първите четири месеца на 2014 г., посочи министърът на финансите Владислав Горанов", цитиран от пресслужбата на кабинета.

Премиерът отбелязва, че в агенцията се предприемат още мерки, но те няма да се огласяват на този етап.

В публикуваната на сайта на правителството стенограма от днешното заседание става ясно, че средствата, събрани от митниците, няма да се харчат.

"Те отиват да пълнят дупката в бюджета и да покриваме дефицита", посочва Борисов.

Вчера премиерът се закани да камери са следят митничарите.

Митничарите да могат да разследват, издирват и конвоират лица, извършващи контрабанда или измами с ДДС, предвиждат промени в Закона за митниците, които бяха одобрени от правителството днес.

Новата разпоредба цели по-голяма бързина и ефективност при разкриването на престъпления с неплащането на акциз и ДДС в големи размери.
Промените предвиждат решението на митническия орган, с което се определят длъжникът и размерът на публичното държавно вземане, да може да служи като изпълнително основание за принудително събиране на установените вземания.

Целта е да се подобри ефективността и да се скъсят сроковете по събирането.

Стоките, които са предмет на митническо нарушение, няма да се отнемат в полза на държавата, ако стойността на митния сбор е под 35% от стойността на самата стока.

С това се цели облекчаване на режима на отнемането и по-справедливото му прилагане при оценка на всеки отделен случай.

Кандидатите за работа в агенция „Митници” ще минават тест за професионална и психологическа пригодност, преди да бъдат наети.
Такива тестове ще преминават и вече наетите служители преди повишаване в длъжност.