В неделя от левицата съобщиха, че неизвестен мъж на средна възраст е замерил с паве витрината близо до централния вход. Първият опит се оказал несполучлив, но при втория павето счупило витрината на парчета, а нападателят избягал в посока бул. "Витоша".

Вижте снимки >>

Днес лидерът на БСП публикува в профила си във Facebook запис, който уловил извършителя на "грозното нападение", и коментира:

"Явно флаконите с лилава и розова боя са свършили и авторът на поредния „художествен” израз на политически убеждения е прибягнал до безплатни и по-твърди средства, за да предаде своето послание. Не е учудващо, че когато поругаването на паметници минава за естетическа демонстрация на усещания и нагласи, изразните средства могат да приемат и формата на павета".

Миков намеква за случая, при който на 7 ноември 2013 г. паметникът пред "Позитано" 20 беше изрисуван със спрей. Фигурите бяха с розови глави, лилави тела, а в основата пишеше "БКП - Позор - Кой?". Веднага след това бяха задържани известният блогър Асен Генов и още трима души. Впоследствие Генов и Цветелина Сърбинска бяха обвинени в хулиганство.

В края на миналата година обаче двамата бяха оправдани на първа инстанция. Тогава съдията по делото - Мирослава Тодорова, се мотивира с думите:

"Изрисуването на паметника не е хулиганска проява, а израз на политическо мнение с използване на художествени средства. А свободното изразяване на мнение е гарантирано в Европейската конвенция за защита правата на човека и Конституцията", аргументира се Мирослава Тодорова,

Преди дни пък дори прокуратурата се отказа да поддържа обвинението пред Градския съд, който разглежда случая на втора инстанция. От държавното обвинение признаха, че деянието не е съставомерно, не е доказано и няма противообществен характер. При това положение най-вероятно и този съд ще потвърди оправдателната присъда.