"Отказът на Росен Плевнелиев да присъства в Москва на 9 май предизвика голямо огорчение, психологическият ефект от него ще бъде многостранен", подчерта пред журналисти лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов преди Учредителна градска конференция за град София, предаде „Фокус”.

Първанов уточни, че на 9 май в Русия са поканени действащи държавни глави от цял свят.

Според него този отказ има психологически ефект, който ще бъде многостранен.

По думите му това ще рефлектира върху редица други сфери - икономически връзки, културни контакти.

„Не може да си представите как един такъв текст може да повлияе”, посочи Първанов.

Още през март стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев няма да присъства на тържествата по случай Деня на победата в Москва на 9 май тази година.

Много западни лидери отказаха да присъстват на парада по случай края на Втората световна война. Сред тях са президентът на САЩ Барак Обама, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, канцлерът на Германия Ангела Меркел (която ше посети Москва на 10 май), председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, президентите на Полша, Словакия и Словения. 

Общо 68 чуждестранни лидери бяха поканени на празненствата по случай 70-годишнината от края на Втората световна война. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че положителните отговори са около 30.

Президентът на Чехия Милош Земан промени намерението си относно присъствието на военния парад в Москва на 9 май по повод края на победата над нацистка Германия.

Президентският говорите Иржи Овчацек заяви, че Земан планира да пътува до Москва, за да отдаде почит на съветските военни, които са загинали по време на Втората световна война, но няма да присъства на традиционния военен парад.

Неотдавна Земан обяви, че американският посланик Андрю Шапиро не е добре дошъл в президентския дворец, след като той разкритикува решението му да присъства на военния парад в Москва, въпреки напрежението между Русия и Запада заради Украйна.

Първанов поиска бързи промени в съдебната реформа

За бързи промени в съдебната система се обяви лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов преди Учредителната конференция на партията за София. „За мен по-скоро трябва да се търси по-бързия вариант – твърдо и категорично, без да се допускат лобистки настоявания и поправки“, каза Първанов.

По думите му има голям риск една констутционна реформа да забави много необходимите промени. Той припомни, че заради членство ни в Европейския съюз са направени конституционни промени, именно засягащи съдебната власт и попита дали някой ще направи равносметка доколко са били ефективни те.

Местните избори - трамплин за президентските


Успехът на местните избори е предпоставка за успеха на президентските, заяви днес лидерът на АБВ Георги Първанов. АБВ е отворена за коалиции, уточни той.

Първанов отбеляза, че местните избори са много важни. Конкретно за София той каза, че ще трябва да се обсъдят всички възможни варианти за кмет като типаж и като формат на подкрепа.

Но трябва да имаме своя силен кандидат за кмет, който да тегли листата, да влязат достатъчен брой общински съветници в градския съвет и да участваме активно в политиката на Столичния общински съвет, допълни Първанов.

Лидерът на АБВ посочи още, че и темата за идентичността на партията е много важна.

Това, което имаме като идеи и програма, е много по-добро и перспективно, отколкото в някои от старите формации. Принципно трябва да решим и въпроса с коалиционния партньор, отбеляза още Първанов.

Той заяви, че АБВ е последователна и подава ръка за взаимодействие на всички нива.