Макар да не е задължен да се яви пред Върховния касационен съд, бившият вътрешен министър дойде тази сутрин в Съдебната палата с всичките си упълномощени адвокати, сред които е и германският депутат Ханс-Петер Ул, съобщи БНР.

Вижте снимки >>>

"Винаги съм се ръководел от закона вярвам във справедливостта на ВКС и вярвам, че законът и справедливостта ще възтържествува. Аз съм абсолютно чист, когато застана пред моето семейство и приятели, защото винаги съм се водил единствено от законите", каза Цветанов. 

Той отказа да отговори на въпрос вярва ли на другите съдилища, освен ВКС.

МВР няма право да отменя съдебни актове. В този смисъл, след като го е получил, обвиняемият Цветан Цветанов е бездействал и не е изпълнил законовите си задължения, заяви прокурорът по делото, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че бившият вътрешен министър е действал с умисъл и цел - съзнавал е, че ще създаде пречки за доказването на престъплението.

"Очакваме ВКС да сподели нашето виждане да отмени двете предходни съдебни решения и да сложи край на политическото обвинение", заяви в пледоарията си пък германският защитник на Цветан Цветанов и член на Бундестага Ханс Петер Ул.

Той подчерта, че подслушването е посегателство срещу правата на гражданите и ако бъде извършено, то трябва да бъде съобразено и да има съразмерност.

"Всички държавни органи, които разрешават използването на СРС, трябва да съблюдават законосъобразността", каза защитникът.

Ханс Петер-Ул наблегна на факта, че след като има съдебно решение, вътрешният министър трябва да го изпълни, но в същото време носи цялата политическа отговорност. В този смисъл Цветанов е имал две правомощия – да разреши прилагането на СРС, или да не го направи.

Българският адвокат на Цветанов Менко Менков също поиска тричленният състав на ВКС да отмени решенията на предходните две инстанции, или да върне делото за разглеждане отначало, поради нарушения, допуснати още на първа инстанция. Менков подчерта, че поведението на Цветанов е било правомерно и той е извършил свое законово правомощие и в този смисъл няма как да е извършил престъпление.

Адвокатът предупреди, че ако последната съдебна инстанция потвърди четирите години затвор на клиента му, ще сезира Европейския съд по правата на човека.

В началото на февруари Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата от 4 години затвор за Цветанов по обвинението, че е отказал да разпише прилагането на СРС срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.
Според обвинението ексминистърът е написал шест пъти "Не" върху исканията за СРС, пренебрегвайки разрешенията за това от съда.

САС реши още, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ няма да има право да заема длъжности в държавната администрация за срок от 5 години. 

Защитата на Цветанов обаче обжалва решението на САС.

Съставът на ВКС, който ще реши окончателно дали Цветан Цветанов ще влезе в затвора, бе избран в началото на март публично. Съдия-докладчик е Татяна Кънчева.

Решението на върховните магистрати ще бъде оповестено в рамките на един месец. То е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Другите дела срещу Цветанов

На 25 февруари Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на бившия министър по другото дело срещу него - за длъжностно присвояване. Той е обвинен, че в нарушение на закона е разпоредил да бъдат изплатени 50 000 лв. обезщетение на същия Орлин Тодоров.

Третото дело срещу Цветан Цветанов - за мобилното подслушване, пък напълно се провали, след като прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията и съдът също го оправда.