Преди време интелектуалци, бивши членове на НДСВ, лансираха идеята експремиерът да бъде посланик на България пред света, да помогне, предвид неговите връзки и авторитет, за присъединяването на страната ни към Шенген, например.

Не съм казвал нищо, слушам, както винаги съм готов и съм на разположение за страната, коментира той.

Според него много неща могат да се постигат спокойно, тихо. Сакскобургготски смята, че за да бъдем приети в Шенгенското пространство, трябва първо ние самите да сме готови.

Наистина сме готови, трябва да започнем и да участваме, подчерта той.

Бившият министър-председател (2001-2005 г.) участва в дискусия в двореца "Врана" "10 години на предизвикателствата в ЕС. Опитът за либералите в Югоизточна Европа", организирана от проектния офис за Югоизточна Европа на Фондация за свободата "Фридрих Науман" в партньорство с Либералния институт за политически анализи и Европейския либерален форум.

На форума присъстваха вицепремиерът Меглена Кунева, бивши министри от кабинета "Сакскобургготски", дипломати.

Председателят на румънския Сенат поиска държавите-членки да могат сами да оценяват напредъка си, но призна ролята на механизма за мониторинг при изграждането на новите институции, укрепването на старите и изпълняване на критериите за членство в Евросъюза. Търичану обаче отбеляза, че някои от старите членки на ЕС се отнасят с недоверие към България и Румъния по отношение на гаранциите за коректното прилагане на закона.

Бившият премиер на Румъния видя възможности за добро сътрудничество между двете съседни страни занапред в съвместни проекти на базата на Дунавската стратегия. Търичану е убеден, че ВЕЦ-ове по Дунав ще бъдат успешни начинания, особено с енергийната реформа, а ВЕИ-та -много по- високо ценени. Бившият румънски премиер припомни също, че плаването по реката през лятото почти спира заради ниското ниво на водата, а през зимата - заради замръзване на участъци и отбеляза, че това също могат да бъдат съвместни проекти.

Като основен приоритет трябва да остане ясната цел за единна, обединена Европа, смята Симеон Сакскобургготски. Самият факт, добави той, че днес нямаме никакви страхове от война или преврати в рамките на ЕС, са две огромни преимущества, победи, но за младите хора не означава нищо, защото смятат, че такива неща се случват само в държавите от Третия свят. Либерализмът днес е по-важен от всякога, посочи Сакскобургготски.

За да не изпаднат в евроскептицизъм, хората трябва да видят нещо осезаемо, важен е въпросът как можем да живеем така, както в Западна Европа, убеден е Калин Търичану. Той предупреди, че в икономическа криза хората се изкушават от националистически настроения и затова трябва да сме много внимателни какво ни очаква в бъдещето.

Реформите в съдебната система се оказаха решителни за укрепване на обществото в Румъния, подчерта председателят на румънския Сенат.

Рецептата на Симеон Сакскобургготски срещу евроскептицизма е доброто управление - нещо, което обществото и политиците трябва да разбират. Според него другите държави-членки на Евросъюза не са били в много по-добро състояние на готовност от това на България и Румъния.

Било е по-убедително да се работи ръка за ръка с Румъния, в тандем, при полагането на усилията, а не всяка държава поотделно да лобира и в дългосрочен план тази формула се оказа доста успешна, обобщи Сакскобургготски.

Връщайки се към началото на членството в ЕС, Калин Търичану направи реверанс към Симеон Сакскобургготски, подчертавайки, че България в негово лице, заради авторитета и контактите му, е имала предимство пред Румъния.

Търичану посочи, че, предвид политическите кризи сега, ако не е било членството в ЕС и НАТО, Румъния е щяла да попадне пряко "под заплахите на Русия и нейното агресивно поведение".

Форумът бе открит от Даниел Кадик, ръководител на проект Югоизточна Европа на фондация "Фридрих Науман" и Мия Мореро, председател на УС на Либералния институт за политически анализи.