"Жалкото е, че за дребни пари сте се продали", лаконично каза съдия Евдокия Кемалова, след като потвърди най-тежката мярка за неотклонение, цитирана от БГНЕС.

В ареста остават митничарите Юри Гудев и Христо Палазов, граничният полицай Янчо Георгиев, служителят Николай Перчемлиев, управителят на спедиторска фирма Динко Щилянов, както и началникът на смяна на митницата на граничния пункт Красимир Добрев.

Те са обвинени, че през март са пропуснали през българо-турската граница 15 ТИР-а с контрабандни цигари. По предварителни данни, чрез контрабандата държавният бюджет е ощетен с 56 милиона лева само за месец.

Пред магистратите всички те заявиха, че са невинни и искат да бъдат пуснати с по-лека мярка, съобщи Радио Пловдив. Адвокатите им настояваха, че срещу подзащитните им няма събрани достатъчно доказателства за съпричастност към контрабандната схема.

Защитникът на Юри Гудев, адвокат Стефан Левашки, заяви пред журналисти, че едва ли е тайна, че в българските митници цари анархия. Според него от събраните доказателства не може да се твърди, че неговият клиент е най-виновният човек на света и всичко е доста объркано.

"Не знам защо не се търси отговорност на по-високо ниво", каза още адвокатът.

Прокуратурата беше на обратното мнение и изтъкна, че опасността шестимата да извършат ново престъпление не е хипотетична, а реална.

Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.