"Ако е имало атака срещу Корпоративна търговска банка, тя е била отвътре в самата банка заради начина на управление", заяви депутатът от ДПС и бивш финансов министър в кабинета „Орешарски” пред bTV.

Вчера премиерът Бойко Борисов обвини лично Орешарски и и Чобанов за фалита на банката. Според него те са наредили на държавните фирми да изтеглят парите си от банката, което я е докарало до фалит.

„Премиерът казва – те изтеглиха държавните пари. Тази сага с държавните пари се завъртя много по-отдавна. Още Дянков даде препоръки за изтеглянето на парите на държавните предприятия, които са само в една банка, след което служебният кабинет въведе правилото не повече от 20% от парите им да се държат в една банка. Около 600 млн. лв. бяха изтеглени за около година от 2013 г. и 2014 г.”, обясни още Чобанов, отхвърляйки тезата на Борисов, че фалитът на КТБ е предизвикан от изтеглянето на държавните финансови активи от банката.

Ексминистърът, който сега е депутат от ДПС, смята, че създалото се напрежение е предизвикало изтегляне на депозитите. Тогава ръководството на банката поиска тя да бъде поставена под специален надзор – има писмо от ръководството на КТБ до ръководството на БНБ. Надзорът на БНБ е този, който трябва да предприеме мерки, подчерта още Чобанов.

Той обясни, че в създалата се тогава ситуация, при която Първа инвестиционна банка беше оздравена, а КТБ – не, не е приложен двоен стандарт.

„Тогава в неделя следобед беше договорена помощ. ЕК в разрешението си за ликвидна подкрепа за цялата банкова система изрично посочва, че ликвидно се подпомага само стабилна и здрава банка, която няма капиталов недостиг. Товага вече имаше сериозни сигнали, че в КТБ има сериозни пробойни”, допълни Чобанов.

Той отхвърли като несъстоятелни твърденията на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е в основата на атака срещу банката, довела до фалита ѝ. Банкерът раказа, че той му е поискал безвъзмездно прехвърляне на пакети от акции от негови фирми („Виваком”, „НУРТС”, „Дунарит”, „Авионамс”, „Фърст диджитъл” и агенция ГАРБ – бел. ред.).

„Как да придобие Пеевски активите? Да му бъдат подарени? Това няма как да стане, несериозно е”, коментира Чобанов.

Според него банката е финансирана по нестабилен модел – фирмите не са могли да си плащат и лихвите. Има кредити, предоговаряни по 25 пъти. Пеевски не участвал в управлението, не прилагал порочните практики, които заобикаляли правилата.

"Предстои да видим дали има неофициална версия, че Цветан Василев и Делян Пеевски са се скарали, но дори да е така, банката е управлявана по начин, който я прави нестабилна във времето”, подчерта Петър Чобанов.

Той подкрепи настояването на лидера на ДПС Лютви Местан, който призова Цветан Василев да разкаже всичко, което твърди, че знае, вместо да крие информацията при нотаруис като застраховка за живота си.
Местан отрече дори случайно да се е разминавал с "това лице".