„Авиоотряд 28“ е обявил процедура за избор на фирма за кетъринг за 2015 и 2016 г., като прогнозната стойност е 48 000 лева. Процедурата е публична покана, като кандидатите може да са само фирми, притежаващи сертификати за снабдяване на самолети с храни и напитки. В България има само няколко такива.

От поръчката, качена на сайта на авиоотряда, става ясно, че са част от изискванията за храната са омари, скариди, телешки филета, вносни сирена и колбаси, както и 12-годишно уиски „Джони Уокър“ черен етикет (цената му е около 50 лева бутилка от 700 грама), водка „Смирноф“, джин „Бифийтър“ и ликьор „Бейлис“.

По този повод днес Бойко Борисов написа във Фейсбук:

"Напълно подкрепям критиките за обявената от „Авиоотряд 28“ обществена поръчка за кетъринг. След като се запознах с екзотичното меню, съм разпоредил на министъра на транспорта обществената поръчка да бъде спряна. Настоявам занапред разходите за кетъринг да бъдат максимално редуцирани и да се търси икономически най-изгодният вариант. Министерският съвет е една от институциите, която по закон използва „Авиоотряд 28“. Аз лично заявявам, че отказвам да бъда обслужван от кетъринга на авиоотряда и при бъдещите ми работни полети такъв няма да има".

Авиоотрядът обслужва двата правителствени самолета и трите вертолета, в които се возят президентът, председателят на Народното събрание, премиерът и министрите.

Още от поръчката

В поръчката кандидатите са предупредени, че ще се наложи да работят денонощно и да осигурят предварителен достъп на НСО до храните и напитките, за да провери дали „храната отговаря на изискванията на Българския закон за храните и на Българската агенция за безопасност на храните“. Уточнено е дори измиването на приборите и третирането на отпадъците.

Освен това авиоотрядът ще избира храната по снимки и цени. Затова кандидатите трябва да представят как изглежда сервираното блюдо. Менюто включва още сьомга на грил, телешки медальони и винен кебап с гарнитура.

Изискват се и оферти за възможно най-скъпия морски деликатес - омар, за 1 кг от който в рибните магазини искат около 100 лева.

Кандидатите трябва да дадат и оферти за малки бутилки от 50 грама концентрати. Както и всички по-известни видове безалкохолни напитки, бира в кутийки и минерална вода.