В блога на Бепе Грило беше публикуван колаж, на който се вижда Ренци да управлява сам самолет, който е на път да се разбие, пише в. "Република", цитиран от БТА.

"Има обезпокояваща аналогия между Матео Ренци и Андреас Лубиц", пише Грило и казва, че и в двата случая на командните лостове в пилотската кабина е само един човек, който предизвиква катастрофа.

Грило допълва, че Ренци подобно на пилот, заключил се в пилотската кабина, елиминира каквато и да е намеса отвън и действията му ще доведат Италия до катастрофа.

"Пътниците в самолета на Джърмануингс разбраха едва осем минути преди разбиването, че вторият пилот ще ги пребие. Италия също ще разбере в последния момент, че Ренци я тласка към катастрофа. Но тогава няма да бъде възможно да се направи нищо", пише Ренци в блога си.

Той допълва, че Ренци за разлика от Лубиц не страда от депресия, но предизвиква с политиката си депресия у италианците.

Когато Ренци разбие "самолета Италия", тоест когато Италия обяви неплатежоспособност по дълга си, то Ангела Меркел и Франсоа Оланд ще плачат с крокодилски сълзи, но само защото техните страни са купили италиански дългови облигации, коментира още Грило в блога си.

Колажът на Грило и паралелът, който той направи между Ренци и Лубиц, обаче породи вълна от критики и упреци, че той обижда паметта на жертвите на самолетната катастрофа.