Аферата „Батко и Братко“ доведе до големи загуби за България, след като от Европейския съюз спряха финансирането за страната ни по някои европейски програми заради разследване за конфликт на интереси в пътния фонд, започнато още през 2008 г., през управлението на Тройната коалиция.

През февруари 2012 г. срещу Веселин Георгиев, известен с прозвището си Батко, бяха повдигнати обвинения за сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат", и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това държавата е ощетена с около 120 млн. лв.
Година по-късно Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество запорира имущество за повече от 4 100 000 лева на бившия пътен шеф и съпругата му Нина Георгиева.

Пред Софийския градски съд днес Пламен Орешарски разказа, че докато е бил финансов министър през 2008 г. - времето, в което Георгиев е оглавявал фонда, са били направени няколко проверки от различни инспекторати на министерства, съобщи БТА.

Те обаче не са установили никакви нарушения за начина, по който пътният фонд се е разплащал.

"Заради медийния шум ЕК е спряла плащанията по няколко европроекта, но месеци след това те са били възстановени", обясни Орешарски пред магистратите.

Той допълни, че в голяма степен бележките, които е изпращала ЕК до България, са били по отношение на това, че страната ни нямала превантивен механизъм, който да ограничи възможността за злоупотреби.

Пламен Орешарски си спомни, че фирмата "Биндер" не е участвала по проекти от национален мащаб, а е получила плащания само по изпълнени регионални проекти.

На излизане от Съдебната палата бившият министър- председател запази мълчание пред журналистите и отказа коментар по случая.