Това е заявил премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Мисля, че за всички е ясно, че ако не бяхме застанали на пътя на тези пари, 820 милиона в днешния ден щяха да са си пак там, където са били миналата година", е казал още той.

От публикуваната стенограма става ясно, че обсъждането на темата започва с изявление на финансовия министър Владислав Горанов, който заявява, че усилията да върнат усещането, че има държава, дават своя резултат. Той съобщава за сумата от 820 милиона, но все пак подчертава, че имат да пълнят дупка от 2,5 млрд., тоест - свършили са 30% от работата си.

"Ние все още не сме постигнали балансиран бюджет, което е нормалната цел, за да не задлъжняваме повече, но правим усилия да си отвоюваме територията на държавата и да запомнят всички, че политика да се прави през разходите, а не през приходите, дава резултат. Това помогна много и в дебата с инвеститорите, които успяха да гласуват доверие на България", добавя Горанов.

И изтъква, че на 26-и март ще се извърши сетълмент* (settlement) на 3 милиарда и 100 милиона евро по сметки на правителството от емисията, която приключи във Виена на 19 март. По думите му три транша, оценени като много успешни от пазара, които никога не правени в Централна и Източна Европа, Средния изток и Африка.

"Това са минути за реклама", възкликва Борисов.

Горанов добавя, че към България вече има доверие, въпреки че кредитният й рейтинг е "близък до junk, сиреч боклук“.

Тук премиерът отново се включва:

"Това означава, че хората разчитат в следващите 20 години да управляваме ние, за да могат да си вземат парите".

По думите му финансовият министър и целият му екип заслужават похвала, защото се справят при толкова дългове и срината банкова система с милиарди за разплащане на вложители.

"Уж нямаха собственост, пък как изскачат, за по едно евро продават маса предприятия, което удивително ми напомня „Кремиковци“ едно време и „Балкан“ как си отидоха. От днес вече имаме синдици (в КТБ - б.р.) двама като начало, след четири дни още един, и те ще тръгнат, за да отговорим на обществото именно по тези цесии, сделки, за които научаваме от медиите, за да защитим 100% имуществото на държавата", казва още Борисов. 

И изтъква, че всеки ден в 17 часа Влади Горанов му казва колко пари фондът е изплатил и припомня, че 3,5 млрд. "живи пари" са преведени за вложителите в КТБ.

Премиерът казва още, че има само една цел – имуществото да бъде върнато в полза на държавата и след това, когато бъде разпродадено, парите да влязат в бюджета и данъкоплатците да не загубят пари.

"Това ще бъде огромно недоволство на много бизнесмени, но в случая най-милото за нас си е държавата и хората, които на никого не са длъжни да плащат пари", подчертава той.

Борисов коментира още, че през април ще изпълнят задачата си за прихода в бюджета като ръст, но иска много внимателно министрите да го чуят – това не значи, че следващите пари, които ще идват, ще се харчат.

"Амбициозната задача", която кабинетът си е поставил, била за тази година да мине 1,5 млрд. Ако успеели, щели да затворят дупката в дълга и затова си позволили да похарчим за Коледа и сега за Великден общо 100 милиона за българските пенсионери. 

"Така че, полагаме огромни усилия в тази дейност. Без никакви фанфари, мълчаливо. Оттук нататък всичко, което изкарваме повече, ще влиза в попълване на дупките от „експеримента Орешарски“ година и половина в бюджета", заръчва още министър-председателят.

Той добавя, че всички служби и прокурори са дали най-доброто, което имат, и сега, когато излязат резултатите, ще позволи да разкажат какво са направили по сектори - горива, цигари, алкохол, меса.

"Например, откакто започнахме това да правим, за януари, вследствие на огромните жеги и снеговалежи, и наводнения, 30% повече бира сме пили българите. Да не говорим, че основните петролни компании са вдигнали с 67-68% продажбата на горива. С Горанов отчетохме, че най-вероятно е от движението на Лили Павлова главно по свлачищата – вдигнала е разходите, в смисъл повече потребление", изрежда Борисов.

И дава друг пример - че "два кораба ни се губят", влизайки в наши териториални води, са изключили системите.

"За единия снощи имах дълъг разговор с колегата Ердоган, специални поздрави на всички, Дани Митов ми превеждаше, не искам да принизя ролята му на външен министър, но е и най-сигурен, а разговарях и по много теми, свързани с външната политика. Преди това и с Нетаняху разговарях – също специални поздрави на всички нас. И веднага – единия кораб ни го задържаха на Турция, нямат никакви документи какво са правили насам в нашите териториални води. Другият сега се обяснява", разказва още премиерът.

И съобщава, че е възложил на главния секретар на МВР всички граничари, които са били на работа ("тъй като имаме такъв център за следене на всички движения в морската ни територия, свързана с Шенген, уникален – космически център!") всички, които са били на смяна тогава, да бъдат проверени и ако се докажат нарушения, да бъдат дадени на прокурор.

"Защото те какво правят? Допрат се двата кораба, прехвърлят горивото, разпръснат се и хайде, след това в така наречените ведомствени бензиностанции", обяснява Борисов и нарежда на транспортния министър Ивайло Московски също да провери.

Той засяга и темата за корупцията в енергетиката, като говори за топлоцентралите, давайки пример с даден „Х” парк, узаконен, "за да хванат последното мандало, когато променихме закона".

"Но първата фактура, която дават, е след осем месеца. Е ли е духало вятър тогава, е ли е пекло слънце? Осем месеца! Лунно затъмнение ли е било, слънчево ли е било, безветрие ли е било? Ето ти борба с корупцията! Второ, от 6 часа сутринта до 8 часа вечерта фактурата показва - едно и също слънцето, грее по един начин! Няма на обяд да е по-силно, няма сутринта по-слабо. Бълва, бълва, бълва!", дава пример Бойко Борисов.


*Сетълмент се нарича окончателното прехвърляне на средства по разплащателните сметки на участниците в платежния процес, с което се преразпределя ограничения паричен ресурс и с което плащането между банките, участващи в платежната транзакция, е действително завършено.