Националният съвет ще предложи името на новия председател на АБВ, което ще се случи на 25 април. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов след заседанието на Националния съвет на партията, предаде Агенция „Фокус”.

"Ние залагаме мощно на пряката демокрация в ръководството на партията и коалицията АБВ”, заяви Първанов.

На 26 април ще има конференция на ПП АБВ, на която ще бъдат обсъдени три точки – за развитието на АБВ , за оценка на резултатите от управлението и за дейностите по участието на АБВ в местните избори.

"Очертава се крайно негативна тенденция в партиите от коалицията. По този начин се обезценява и обезсмисля партньорството между АБВ и ГЕРБ. Аз съм с позитивно отношение към сегашния министър на вътрешните работи. Борисов влиза в ботушите си от първия мандат, каза Първанов.

Според него, проблемът не е съгласуван с парламентарните групи, подкрепящи правителството. Това не може да продължава като тенденция. Към темата за дълга - неправилно е становището за подкрепа към външния дълг.

"Някой от нас имат сериозни съмнения, че ще се реализира този поет ангажимент", коментира още Първанов.

Той каза пред журналисти, че до 25 април остава председател на ПП АБВ, но в оставка. На въпрос кой ще бъде председател на АБВ до 25 април, Първанов отговори, че Националният съвет не може да избере изпълняващ председател, защото няма тези правомощия.

"Дотогава оставам аз", заяви Георги Първанов. Той уточни, че до 25 април ще бъде председател на политическа партия АБВ в оставка, но ще продължи да изпълнява своите функции.

"АБВ ще излезе с поредица от събития. Ерозира се идеята за стабилно управление - нестабилността не е заради АБВ. Къде е идеята за ефективното и работещо управление? Това беше всъщност дебатът - не колко да бъдат милиардите, а какъв да е моделът на управление", коментира Първанов.

АНКЕТА: Ще напусне ли Първанов лидерския пост в АБВ?