Това стана по време на парламентарния контрол, когато Калфин отговори на питане на Манолова за пенсиите на работещите пенсионери, предаде БТА.

Министър заяви, че се занимава с нещо, с което досега никой не се е занимавал, включително и правителството на  Пламен Орешарски - в максимално широк диалог да се обсъди как да се стабилизира пенсионната система.  
Калфин припомни, че вече е заявил позицията си: не смята, че хората с ниски пенсии и заплати трябва да се облагат допълнително.

Предложението за облагане с данъци на доходите на работещите пенсионери не е мое, каза той в отговор на критиките на Манолова, според която идеята цели "инвестиционната програма на правителството да се попълва с мизерните левчета на българските пенсионери".

Социалистката обаче видимо не остана доволна от отговора и се обърна към Калфин с думите, че е крайно време да спре да се държи като министър на задлъжняването. По думите й е абсурдно, че именно социалният министър, който произлиза от партия, която до вчера се е водела лява (АБВ - б.р.), е подкрепила обременяването на българската държава.

"Ако не можете да се преборите за пенсионерите, ако се срамувате от левите избиратели, от тези, които гласуваха за вас да сте народен представител и социален министър, вземете пример от господин Вучков - подайте си оставката", призова го Манолова.

Тя допълни, че Калфин превръща парламентарната си група в заложник на собствената си политическа кариера и на форума на АБВ не председателят на партията Георги Първанов бил този, който трябва да си подаде оставката.

Калфин обаче не й остана длъжен:

"Аз се въздържам да давам съвети във вашата партия кой да си подаде оставката, но може би вие не трябваше да се кандидатирате и да кажете на вашите избиратели, че правителството на Орешарски поставя държавата в ситуация, в която тази година трябва да плати 8 милиарда стари, натрупани от вас задължения".  

Министърът добави, че от БСП "много красиво играят сценки" за дълга, който всъщност е натрупан от тях. Той подчерта, че са оставили 2,7 млрд. дефицит наследство.

"Вие защитавате това, срещу което се борихте. Вашата оставка трябва да бъде там", отвърна Ивайло Калфин на Мая Манолова.