Коми обясни, че директорът на ФБР трябва да стои независимо от политически влияния и да изпълнява функциите си в борбата срещу киберпрестъпленията, организираната престъпност и много друг престъпления професионално и
неполитизирано, съобщи БТА.

Той добави, че било важно да посети България в началото на мандата си, както и че ФБР работи със страната ни "по всички действия, които са важни и за САЩ", предаде БГНЕС.

Борисов и Коми са обсъдили борбата с организираната престъпност, киберпрестъпността, тероризма.

Вижте снимки >>>

"Престъпниците направиха света по-малък с интернет и в този смисъл България и САЩ са като съседи и трябва заедно да направим, така че никой да не може да избяга от отговорностите", каза още Коми.

Директорът на ФБР коментира, че са обсъдили с премиера "някои от дейностите", с които се занимавали, когато били по-млади, съобщи "Фокус".

Борисов уточни, че това са съвместните операции, осъществени преди време, когато е бил главен секретар на МВР.

Той е убеден, че добрата работа, наследена от предишния директор на ФБР, ще продължи и Джеймс Коми ще бъде добър приятел в общите операции.

Коми обеща да се връща още много пъти в България по време на 10-годишния си мандат и че връзката ще бъде много силна със страната ни.

Срещата с Цацаров

Борбата с тероризма и противодействието на корупцията са били акцентите в разговора между главния прокурор Сотир Цацаров и директора на ФБР Джеймс Коуми, съобщиха от прокуратурата следобед.

Сред акцентите на срещата е била "належащата необходимост" от приемане на ново антитерористично законодателство. Главният прокурор представил антикорупционните мерки, предложени от държавното обвинение, за превенция и противодействие на подобен тип деяния.

Директорът на ФБР се ангажирал с възможност за практическо обучение на български прокурори за борба с тероризма.

Срещата с Писанчев

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев и Коми са отчели сътрудничеството между ДАНС и ФБР, както и конкретните резултати срещу финансовите престъпления, легализирането на пари от незаконни дейности, и престъпления, свързани с измами с банкови карти.

Обсъдено било бъдещото сътрудничество - за засилване на обмена на информация във връзка с двупосочното движение на чуждестранни бойци до и от зоните на конфликт в Близкия Изток и противодействието на кибератаки.
Наблегнато е било и на дейностите по противодействие на корупцията.

Директорът на ФБР е бил в Националния контратерористичен център.
Той дал висока оценка на организацията и центъра, става ясно от съобщение на ДАНС.

"При срещите си Коми е похвалил неотдавнашни съвместни разследвания срещу киберпрестъпления и организирана престъпност, като е подчертал ангажимента на ФБР да подкрепи усилията на България в реформирането на съдебната система, утвърждаването на върховенството на закона и справянето с корупцията на всички нива на управлението и е наблегнал на значението на деполитизираните правоприлагащи институции", съобщиха пък следобед от Посолството на САЩ за визитата.

Коми се е срещнал и с български възпитаници на Националната академия на ФБР, за да ги поздрави за успешното приключване на нелекото обучение в Куантико, щата Вирджиния, осъществено заедно с техни колеги от САЩ и от други страни.

Планирана бе и среща с вътрешния министър, но изненадващо Веселин Вучков подаде оставка, която премиерът прие. Причината е, че министърът е изпълнил намеренията си да предложи смяна на шефа на ДАНС и главния секретар на МВР, но Борисов смятал, че това не е уместно, особено по време на визитата на шефа на ФБР.