Тялото на известния криминално проявен мъж е открито снощи край затворническото общежитие в Казичене с множество огнестрелни рани.

В обсъждане по случая на днешното правителствено заседание, Бойко Борисов поиска да бъде изяснено какво е правело лицето на оградата на общежитието, с кого се е срещало, възможно ли е да няма видеонаблюдение по оградата, съобщиха от правитествената пресслужба.

Преди години, когато беше главен секретар на МВР, Борисов каза именно по адрес на Белята прословутата реплика "Ние ги хващаме, а те ги пускат". Тогава той беше задържан за поставяне на взривно устройство, но обясни, че следите от барут по ръцете му са от това, че е бил за риба и съдът го освободи от ареста.

"Понеже навремето имах спор във връзка със застреляния снощи на оградата на затвора. Вместо МВР да философстват по цял ден, да се стегнат да вършат работа. Още след заседанието на Министерския съвет с министъра на правосъдието да се изясни по каква работа е бил на оградата на затвора, с кои затворници се е виждал, защото камерите там не заснемат, възможно ли е там да няма видеонаблюдение, сиреч, ресорният зам.-министър по тази тема много обстоен доклад да направи и да се разясни", е наредил премиерът, става ясно от стенограмата.

Той подчертава, че колко е деликатен и толерантен и само напомня, че това лице го е арестувал навремето още.

"Тогава беше голям скандал, защото трябваше да докажем взрива и натривките…, да оборим тяхната версия, която беше приета, за съжаление, че са отивали с този взрив за риба", добавя Борисов.

По думите му 15 или 13 години, не си спомнял точно, издал заповед да се пазят водоемите, включително Перловската, Владайската и всички реки, където би могло някой да отива с взрив. Това отнемало целия ресурс на МВР.  

"Снощи по каква работа е бил на оградата на затвора в Казичене? Може да е бил за гъби или за нещо друго…, но 13 изстрела има в него. Някоя риба, някой шаран или сом голям може да е бил засегнат от неговите взривове и да е взел предохранителни мерки. Но тогава поне МВР си беше свършило работата, хванахме ги там, бягайки с всичко. Включително впоследствие си спомням това – докато вървяха арестите, казаха, че на още едно място има взрив за риби на езерото в Суходол, та ходихме да го разкопаем, намерихме, че има…. Щеше да си е жив и здрав – в затвора, разбира се, но жив и здрав", казва още Борисов.

Той недоволства, че сега трябва да говорят, че е станало поредното убийство.

Премиерът се обръща към Веселин Вучков и Христо Иванов да проверят детайлно случая, както и как делата на Боби Белята са вървели във времето, колко е осъждан или неосъждан.

"Аз само помня колко ме беше яд тогава", заключва премиерът.