Тази сутрин Първанов обяви, че решението на парламентарната група да подкрепи новия дълг от 16 млрд. лв. е било сериозна грешка и той ще подаде оставка пред Националната конференция на партията.

Само преди дни, когато от АБВ обявиха официално, че няма до подкрепят новия заем, Първанов каза, че е готов да се обзаложи, че няма да си променят позицията. Вчера обаче, в последния момент, депутатите гласуваха "за", с обяснението, че финансовият министър обеща поне 2 млрд. от дълга да не бъдат използвани. 

В отговор на Първанов Кирил Цочев заяви още пред журналисти, че парламентарната група е за "стабилно управление на държавата".

По-късно на специална пресконференция той обяви, че решението на ПГ да подкрепи новия заем е взето заедно с ръководството на партията, предаде БТА.

"Не сме взимали решението сами, не можем да предадем президента Георги Първанов".

Попитан обаче дали той е знаел за решението на групата, Цочев призна, че не е знаел.

Колегата му ген. Михо Михов допълни, че решението на групата е било взето в присъствието на трима заместник-председатели на партия АБВ и след две изказвания от парламентарната трибуна.

На въпрос защо вчера преди гласуването не са се обадили на Първанов, Иван Славов отговори:

Допуснете, че не всеки път телефоните работят.

Оставката на Георги Първанов не е факт. Тя още не е гледана. Въпросът е към него и политическото ръководство на АБВ”, каза още Цочев, цитиран от  "Фокус".

На въпрос дали лидерът на АБВ разиграва цирк с намерението да подаде оставка, депутатът отвърна, че това не е така, защото Първанов е честен човек. По думите на Цочев, той е основател на партията и има право да направи каквото счита за нужно.

Той допълни, че при вчерашното гласуване от АБВ са избегнали популизма на БСП и „Атака”. По думите му с колегите му от ПГ били в сферата на прагматизма, защото България е длъжна да плати задълженията от последните 25 г.

"Въобще нямаме намерение да подаваме оставкиРаботата ни е в демократичен режим. Никой от нас не е натискан и няма да бъде натискан в бъдеще. Не очаквайте сензация, че АБВ се разпада, групата напуска, напускаме коалицията, Калфин подава оставка”, подчерта Цочев.

По думите му още от самото начало от АБВ са предложили редуциране на дълга с 2 млрд. лева и случилото се вчера било благодарение на тях. По думите му това е малка победа и те ще контролират дали това "джентълменско споразумение" ще бъде спазено.

Ще се боря в Националния партиен съвет на АБВ да не се приема оставката на президента Георги Първанов, заяви пък Румен Петков. По думите му Първанов е нужен на българската политика и общественост и той се надява, че ще се намери решение, което не само да го съхрани, но и да го направи по-силен.

Кънев: Без Гоце - най-добрата новина

В същото време съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев коментира пред bTV:

Оставката на Георги Първанов е най-хубавата новина. Голямо гайле ми падна. Знаете ли колко е трудно да убеждаваш седесарите какво правиш с агент Гоце, който ги мачкаше до вчера”.

По-късно пред журналисти той добави, че скъсването с миналото на БСП е ход към модерна левица в България, от каквато има нужда. Лидерът на ДСБ подчерта, че за тях е много по-лесно да бъдат заедно с модерна левица в управлението, цитира го БТА.

"С Ивайло Калфин работим чудесно, с народните представители от АБВ работим чудесно, така че не виждам по какъв начин това може да се отрази на мнозинството", добави Кънев.

Попитан дали оставката на Първанов е театър, Кънев отговори, че "от политически театър никой не е спечелил, хората го познават веднага".

Симеонов: Първанов носи отговорност за трите кретенски проекта

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък коментира, че Първанов отдавна е трябвало да се оттегли от политиката, защото отдавна е изчерпал потенциала си на политик.

"Мисля, че трябва да носи отговорност за натрапения на България пагубен т.нар. "Голям шлем" с трите кретенски проекта, които България открито загуби, а пък ако бяха реализирани, щеше още повече да загуби. Така че, за мен това е сравнително добро за България, ако наистина е решил да се маха от политиката", добави лидерът на НФСБ.

Кадиев: Изходът беше или Калфин, или Първанов

Заявката за оставка на Георги Първанов е достойна постъпка, заяви обаче депутатът от БСП Георги Кадиев пред БНР.

"Политиците в България трябва да се научат, че има рубикони, които, когато ги преминеш, оставаш начело на дадена партия, но когато не ги преминеш, е по-добре да си тръгнеш. Трябва да се научат да поемат отговорност. Това, което Първанов направи, е, че той пое лична отговорност, но изходът беше или Ивайло Калфин извън правителството, или Георги Първанов извън ръководството на АБВ, и той избра второто", добави той.

АНКЕТА: Ще напусне ли Първанов лидерския пост в АБВ?


КРЪСТОСАН ОГЪН: Кирил Цочев срещу Георги Първанов?