Това написа в профила си във Фейсбук премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и подчерта - "ако се докаже неговата вина".

Борисов пише, че помолил ген. Стоян Тонев да сезира незабавно главния прокурор и Сметната палата с искане да бъде извършена проверка във връзка с това, което беше изнесено от Би Ти Ви.

Репортаж на телевизията разкри вчера схема за източване на милиони левове от Военно-медицинска академия (ВМА), на която Стоян Тонев беше директор. Журналистическото разследване показа нарушения в клиниката по дерматология, чийто ръководител е проф. Мирослава Кадурина.

Данните са от одиторски доклад на Министерството на отбраната от средата на 2014 г.
Държавна проверка установява, че приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 млн. лв., а разходите са за повече от 12 млн. лв. Т.е. през последните 7 години ВМА е инкасирала загуба за над 10 милиона от кожната клиника.

В тази връзка съм длъжен да обясня - вчера Изпълнителната комисия на ГЕРБ разговаря с генерал Стоян Тонев. Пред нас той отрече да е извършвал злоупотребите, в които е обвинен, пише Бойко Борисов.

Стоян Тонев заяви веднага след заседанието на ИК на ГЕРБ, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки, които да установят законността на управлението и начина на сключване на договори на ВМА за периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година. Това съобщи вчера пресцентърът на ГЕРБ.

Решението на Изпълнителната комисия е да изчака резултатите от проверката на главния прокурор и на Сметната палата по този случай. В зависимост от това ще вземем решение, написа Бойко Борисов.

Той пише още, че вече 25 години се правят рокади по политически причини без абсолютно никакъв резултат.

"Считам, че тази практика трябва да се прекрати. Същевременно трябва да е ясно, че няма „свещени крави“ – ако има виновни, ако някой не си е свършил работата или е злоупотребил с позицията си – то виновният трябва да бъде отстранен и наказан според закона", коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта в профила си:

"...Всички трябва да са спокойни, ако си вършат съвестно работата, ще се ползват с моята подкрепа, но ако има извършени нарушения, то тогава ще им потърся отговорност. Заставам зад всеки до доказване на неговата вина. Това се отнася както за кадри на ГЕРБ, така и за назначения от предишното правителство".