Татяна Дончева бе преизбрана за лидер на "Движение 21" на конгрес на партията, който се проведе днес в зала 6 на НДК.

Борисов, който по-рано бе гост на форума, заяви, че с Дончева винаги са били противници, но и че най-големите противници трябва да си прощават.

Вижте снимки>>>

"Татяна Дончева винаги ми е била противник, но в същото време винаги съм я ценял", аргументира присъствието си на форума той и добави, че има хора с големи усти, но говорят глупости или е обидно да ги слушаш, докато с Дончева имал много спорове, но винаги уважавал мнението й.

Борисов бе придружен от столичния кмет Йорданка Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ.

"Неслучайно българският народ и религия е отредила един ден дори най-големите врагове или противници да си поискат прошка", каза той във връзка с днешния празник Сирни Заговезни.

Пред участниците на конгреса на "Движение 21" Борисов посочи, че утре може те да са управляващи и този диалог трябва да съществува. Той даде за пример и сегашната конфигурация на правителството, като коментира, че ако преди четири месеца са го били попитали дали такава конфигурация е възможна, той щял да отговори, че това е абсурдно.

"Борисов и днес не си призна, че идеята за саниране в такъв мащаб е дело на Камен Иванов, водач на нашите листи в Пловдив. Би било редно в духа на уважението към авторското право някой все пак да каже "мерси", посочи Дончева пред делегатите.

Начинът на правене на олигархична политика трябва да бъде основен противник на "Движение 21", настоя тя пред делегатите и подчерта, че олигархичното статукво се поддържа както от леви, така и от десни партии.

Втората задача на Дончева ще бъде работата по конкретни сфери и политики, които да водят към решаване на съответните проблеми.

Приоритети на "Движение 21" са здравеопазването, образованието и културата на нацията, но справянето с олигархическите зависимости, по думите на Дончева, изисква поставяне на един въпрос пред скоба - радикалното реформиране на съдебната система.

"Това е особена част на държавния механизъм, която спомага за изчистване и подобряване на работата на всички останали сфери. Промяната трябва да включи конституционни и законодателни промени, но не само", отчете Дончева, която по професия е юрист.

В дневния ред е и избор на Национален съвет на ПП "Движение 21", Контролна комисия и председател на Контролната комисия.