Борисов провери как върви строителството на Лот-4 Сандански-Кулата заедно с министъра на регионалното развитие и благоустрйството Лиляна Павлова и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров и строители на обекта.

Участъкът от Сандански до Кулата е с дължина 14,7 км. Изпълнител на договора за строителство е "АКТОР" АСД - Гърция. Стойността на договора е 67 176 000,00 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява "Пътинвест - инженеринг" АД.

След като днес успяхме да минем по това трасе, има няколко неща, които ще направим допълнително, каза Бойко Борисов.

В понеделник ще се срещнем с агенция "Митници", защото там, където спряхме последно, започва участък около километър и 200-300 метра до границата, където си остава двулентов път - "прекрасно" място за големи задръствания след слизане от магистралата. Не дай Боже, както гърците стачкуват често, да има затворен пункт - това означава да се затвори после цялото трасе, коментира той.

Този участък около километър и половина е собственост на митниците, които ще възложат на агенция "Пътна инфраструктура" да се направят две допълнителни платна до самия граничен пункт, така че да се стига по четири ленти и до самата граница, обясни премиерът.

Според него изоставането на строителството на този лот от автомагистралата по думите на Борисов е "чудовищно". То според него се дължи на промени в закона, свързани с отчужденията, липсата на контрол, желание, финансиране.

"За съжаление, най-тежкият трафик юли-август не знам как ще го поемем, но денонощно ще работят и аз съм поел ангажимент със съдействието на министъра на финансите чрез ББР да дадем аванси, защото вчера ме питаха работниците за заплатите", каза премиерът.

"Целта е тази седмица да можем да се разплатим с аванси, да се плати на хората и това натоварване, което има, то трябва да се удвои, за да влезем в сроковете, които се очакват от нас", отбеляза той.

Методи Бачев, ръководител на фирма "Агромах", която в момента работи по трасето, увери министър-председателя, че лотът от магистралата тук ще бъде пуснат на 1 август тази година, като се включи и участъкът от километър и половина до границата, разбира се, ако се получи възможно най-бързо картбланш за това, уточни той.

"Тук сме и работим на този обект, без да имаме нито една стотинка, само и единствено благодарение на премиера",
каза той. Въпреки това се работи усилено, работи се на сто процента, ще работим денонощно и това, което сме обещали, ще го свършим", заяви Бачев.

Инспекцията на изграждането на автомагистрала "Струма" продължи на Лот-3 - участъка от Дупница до Благоевград.

"В най-лошия случай участъкът ще бъде завършен до 1 октомври 2015 г., защото е много тежко трасето с тунелите и други сложни пътни съоръжения, обясни той. Но и там беше забавено много", добави Борисов.

Министър Павлова уточни, че срокът за Лот 3 е ноември, но според премиера трябва да се направят усилия сроковете да бъдат съкратени.

"Ако не беше падала ГЕРБ от власт, това щеше да е готово и нямаше вече да помните, че се е правила магистрала",
каза той. Същото е и на "Марица", същото е и на "Хемус", навсякъде, където отидеш - каквото сме оставили, това сме заварили, и неразплатено най-вече, заключи той.

Премиерът инспектира и ЛОТ 2 на АМ "Струма".

"Предстои още много работа. Има проспано време от година и половина, а работата допълнително се усложнява и поради свлачищата в региона и дигите, отнесени от водите на река Струма", посочи Борисов.

На трасето на ЛОТ 2 има и 12 археологически обекта.

"В прекрасен синхрон сме с археолозите, вече работят и зимно време, за да върви процесът по-бързо, защото сме обещали да пуснем ЛОТ 2 до края на октомври 2015 година", изтъкна Бойко Борисов.