На срещата представителите на Асоциацията са поставили проблема за липсата на титуляр на поста подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор" и са изразили виждането, че такова решение е необходимо да бъде взето бързо, съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът и банкерите са отбелязали общото си мнение, че кандидатът за поста трябва да бъде на достатъчно авторитетен и подготвен специалист, който да гарантира стабилност на надзорната дейност на Централната банка и да възстанови доверието в банковата система, се казва още в съобщението.

Банкерите са обърнали внимание на Борисов, че предстоящото присъединяване на България към Европейския банков надзор и кризата в Гърция изискват на поста да има титуляр, а не временно изпълняващ длъжността, както е в момента, предаде БНР.

Конкретен ангажимент за срок, в който да бъде избран новият подуправител не е бил поет от страна на премиера. На срещата не са били обсъждани и конкретни имена за поста, макар и самите банкери да смятат, че не са много специалистите, които имат уменията да ръководят банковия надзор.

Преди два дни банкерите алармираха и в писмо до парламента, че не бива да се допуска до есента да няма титуляр, който да ръководи банковия надзор. Тогава изтича мандатът на гуверньора Иван Искров, от който управляващите отдавна снеха доверието си.

Искров, който единствен има право да предлага подуправители, посочи кандидатурата на Димитър Костов, но от Реформаторския блок отказаха подкрепа. Аргументът е, че Костов е бил финансов министър в кабинета „Виденов“.
В момента временно изпълняващ длъжността е Нели Кордовска. 
  
Вчера финансовият министър Владислав Горанов заяви, че партия ГЕРБ няма да поеме сама отговорността за подуправителя, тъй като кризата в КТБ, заради която се наложи Цветан Гунев да бъде освободен от поста си, не е по вина на настоящите управляващи.

Преди дни самият Борисов заяви, че ще разпореди на ПГ на ГЕРБ да не подкрепи Костов.

"Искам ясно да кажа, че почва да ми омръзва популизма на гърба на моята партия. Прекрасно знаят и Реформаторите, и Патриотичният фронт, и ДПС, и БСП, че само Иван Искров може да предложи подуправител. Никой не може със сила да го накара, нито премиер, нито президент. Вече половин година и повече БНБ стои без най-важния си ресорен началник – подуправителя по банковия надзор. Като не се приеме сега кандидатурата на Костов, никой не може да накара Искров да предложи друг", категоричен бе премиерът.

Според него е видно, че "Искров не желае да си отиде, желае да се инати, желае да стои на този пост до последния си ден".