Бойко Борисов говори пред Американската търговска камара на тема: „Приоритети на българското правителство през 2015 година: Политики и мерки за икономически растеж, привличане на инвестиции и изпълнение на оперативните програми".

"Турски поток" може да изолира България и газопреносната й система, в която са вложени 25 млрд. лв. Може ли натовска страна да спомогне България да бъде заобиколена?! Смятам, че не може. Ние не бива да допускаме това да се случва и това трябва да е приоритет на съвместната комисия по енергетика със САЩ, за която се договорихме при посещението на държавния секретар Джон Кери. Доказали сме, че България е от най-стабилните евроатлантически партньори", каза премиерът.

Той заяви още, че много разчита на министрите на икономиката и енергетиката Божидар Лукарски и Теменужка Петкова, че ще намерят вариант за диверсификация. Много се борихме за „Набуко", ако той съществуваше, нямаше да имаме проблем с „Южен поток", каза още той.

Дори да мине през Турция, той не е алтернативен поток. Само че тогава България ще е наказана и няма да взима транзитните такси. Разчитаме, че ЕК през своите интерконектори да се развие газовият хъб", изтъкна Борисов.

И за пореден път каза, че има само устни изказвания, че „Южен поток" е спрян.

Той подчерта, че българите обичат и са задължени на Русия и призова - ако сме толкова мили на Русия, да ни дадат газта на цената, на която дават на Германия.

Истински се надявам нашите съседи (Турция и Гърция - б.р.) да не се възползват от желанието да бъде наказана България. Ако това се допусне, би означавало, че не сте ни партньори. България не трябва да бъде наказана! Няма да е честно към българите, че това е нашият цивилизован избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари", посочи премиерът.

Борисов бе категоричен, че когато става дума за такива огромни пари от България, "ще си отстояваме интереса, дори и да паднем от власт".

Той заяви още, че истински се надява "с това революционно развитие на технологиите" да се намери такава, която да гарантира безопасен добив на шистов газ"

Сложихме мораториум, тъй като имаше информационна кампания по телевизиите с една чешма, от която излиза огън - едни лоши американци, които искат да ни надупчат земята. Винаги съм казвал на срещите си, че тази тема днес не се коментира, защото веднага ще бъде експлоатирана и използвана", каза още лидерът на ГЕРБ.

По думите му друг е въпросът какво би се случило, ако имаме такъв евтин добив, но никой досега не го повдигал. Той подчерта, че трябва да има обществен дебат, защото България е най-богата в Европа на шистов газ, а плаща най-скъпия газ в Европа, два пъти по-скъп от Германия.

Според Борисов при тези ниски цени САЩ са доказали ползите за себе си - били особено зле преди да започнат да добиват шистов газ, а сега не само произвеждат за себе си, но и политиката им е и за износ.

Американският бизнес е длъжен да се държи добре в България, заяви още премиерът, като се мотивира:

"Години наред, когато искаме да кажем нещо как е добре, казваме вижте в Щатите как е, след като даваме непрекъснато САЩ за пример, вие сте не само инвеститори, и не само работните места са важни, но е важно да продължите да бъдете за пример".

Пред Американската търговска камара Бойко Борисов коментира и политическата ситуация в страната. Той заяви, че е оптимист, че правителството ще изкара пълния си мандат и подчерта, че имаме добър президент.

АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?