Искът на бившия футболен национал е внесен в Окръжен съд- Сливен и първото съдебно заседание е насрочено за 29 януари, съобщи „Фокус”.
 
Делото е заведено след оправдателната присъда по дело, образувано след жалба на местния бизнесмен Илия Георгиев, известен с прякора Манастира, за търговия с влияние и измама.

По това обвинение през 2011 г. Лечков бе оправдан от Окръжен съд – Стара Загора и сега настоява да получи компенсация от 550 000 лева. От тях 450 000 са за причинени неимуществени вреди, 2000 - за имуществени, и над 99 000 лева - обезщетение за забава. Съгласно чл. 7 от Конституцията държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица. Тази отговорност е уредена в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Екскметът е завел и граждански иск за нанесени неимуществени вреди срещу бизнесмена. Говорителят на съда Мартин Данчев уточни, че Лечков настоява да получи от него компенсация от 50 000 лева, защото му причинил вреда, като написал молба, по която прокуратурата е завела делото.

Делото срещу Манастира ще се гледа днес. Той твърди, че през 2005 г. Лечков е поискал и приел от него 5000 лева като дарение за ОФК "Сливен 2000". Срещу парите кметът обещал да съдейства пред държавните институции за изграждане на водопровод до бистрото на бизнесмена.

Разчитам на справедливостта на съда, както винаги съм го правил, коментира самият Лечков и обяви, че ще настоява да получи компенсации и за всички останали дела, водени срещу него.

Позволявам си да съдя държавата, защото не мога да заведа дело само срещу окръжния прокурор Пламен Стефанов. Нито едно от неговите обвинения не бе признато от съда. Това означава, че той напразно е харчил държавни средства", добави той.

През май 2013 г. Пловдивският апелативен съд оправда бившия кмет по делото за водопровода в града и че е оказал принуда върху шефа на териториалното звено на НАП в Сливен. Лечков обжалваше присъда на Старозагорския окръжен съд от две години лишаване от свобода и забрана да заема кметски пост 3 г. Лечков бе обвинен, че е сключил неизгодна сделка и е оскъпил с 571 783 лв. ремонтните дейности за реконструкцията на водопроводната мрежа в кв. "Дружба" в града.

По друго дело - за престъпления по служба с цел облага в полза на други лица, той получи условна присъда. По този съдебен процес Лечков бе обвинен, че предоставил недвижими общински имоти за ползване от частни фирми в продължение на около 2 години, без за това да бъде проведен публичен търг и без заплащане на наем, с което 671 368,80.