Владимир Василев от фондация "АФА България" обясни пред журналисти, че според становище на ЕК законът е един от най-модерните в Европа, а предвидените промени ще върнат нещата назад.

Според него с измененията се нарушава философията на закона във връзка със справянето с бездомни животни по метода "кастрирай и върни".

Ако тази философия бъде нарушена, вместо да имаме овладяване на популация, е възможно тя да се разрасне, предупреди той.

Вижте снимки >>>

Предвижда се и изискване за чипиране на домашни и бездомни котки, което практически е трудно осъществимо, каза още Василев, цитиран от БТА.

Той припомни, че според действащия закон, има изискване кучетата да бъдат чипирани, но контролът не е достатъчно добър и изрази мнение, че с промяната се "отваря пазарна ниша".

Протестираме срещу начина на свикване на работни групи в МЗХ, срещу опитите за елиминиране на гражданското общество и отнемане на законовите му възможности за контрол, коментира Габриела Пападопулу, председател на сдружение "На ти с природата".

Това е опит да се вкарат в ЗЗЖ позовавания на документи, които правят възможно използването на нехуманни методи за овладяване на популацията като евтаназия и събиране в приюти, без връщане по места, които са доказали своята неефективност, подчерта тя.

По думите й предвидените законодателни промени са обсъдени "на тъмно" на среща на 9 януари, без участието на неправителствените организации.

Чакаме да получим по Закона за достъп до обществена информация протокола и заповедта за проведената среща, добави Пападопулу. Тя отбеляза, че промените са поставени на сайта на МЗХ за обществено обсъждане, чийто срок изтича през следващата седмица и НПО вече са реагирали по тях.

Аксиния Боснева от "АФА България" каза, че за пръв път от 15 години МЗХ лишава НПО от законовата възможност да участват в решаването на въпроси, които касаят животните.

Ще сезираме ЕК за това, че са нарушени гражданските ни права, искаме и оставката на ресорния заместник-министър на земеделието и храните, заяви още тя.

Министър Десислава Танева: Нямат основание за протест


 "Мисля, че протестиращите може би са се почувствали не дотам значими в този процес, може да имат частично основание. В законопроекта, ако имаха предложения, можеха да постъпят такива изменения, но е имало среща с ресорния зам.-министър Димитров, казали са, че ще представят такива, че ще има допълнителна среща", заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Според Танева протестиращите нямат реални основания за протест.

Тя коментира още, че измененията в закона са направени с обществено обсъждане и са подкрепени от най-големите и авторитетни, включително и международно признати неправителствени организации.

"Въз основа на този закон ще изготвим и ще представим за обществено обсъждане, в работна група заедно с тях, и национална програма за овладяване на популации от безстопанствени животни. Вече освен кучета, включихме и котки - това е проблем от години", заяви още Десислава Танева, цитирана от БГНЕС.