Това заяви президентът Росен Плевнелиев на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, съобщи прессекретариата на държавния глава.

Президентът подчерта, че като част от демократичния свят, страната ни защитава върховенството на закона и международния правов ред и се противопоставя на агресията и силовия подход в международните отношения.

"Терористичният акт срещу френското сатирично издание „Шарли Ебдо" доказа, че за омразата няма граници и затова борбата срещу тероризма е обща кауза, а свободата и толерантността – наше верую", посочи в изказването си президентът Плевнелиев.

Държавният глава призова за още по-тясно сътрудничество в борбата с климатичните промени и за постигането на обвързващо споразумение за борба с климатичните промени на Международната конференция в Париж по въпросите на климата.

"Работим за по-силен и интегриран Европейски съюз, което е и единственият шанс на всяка една от държавите членки да бъде фактор на глобалната сцена", посочи Росен Плевнелиев и добави, че България е неразделна част от усилията на демократичния свят за мир и човешко развитие.

Най-важният приоритет на Европейския съюз трябва да бъде изграждането на функциониращ и интегриран вътрешен пазар за електроенергия и природен газ, подчерта Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че през изминалата 2014 година външните граници на обединена Европа бяха подложени на безпрецедентен миграционен натиск, породен от кризите в Близкия Изток и Северна Африка, и призова за общ подход за преодоляването на това предизвикателство.

"България е незаобиколим фактор в Югоизточна Европа и работи за позитивна промяна на Балканите, за свързаност, за свободно движение на хора, стоки и услуги, за бизнес и културен обмен, за приятелство и добросъседство“, заяви още президентът Плевнелиев.

В изказването си пред дипломатическите представители държавният глава подчерта, че днес българският политически елит демонстрира нов подход – конструктивен диалог и търсене на съгласие.

"2015-а трябва да бъде годината на екипната работа и на реформи за България“, посочи президентът.