Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан обвини в лъжа министъра, който обяви, че за 11 месеца случаите на нападения над медици са 225, като повечето от тях са извършени от роми. От МВР дали на ДПС справка, според която инцидентите били едва 17, затова искат оттеглянето от поста на Москов, ако ли не - ще инициират вот на недоверие към правителството.

Здравното министерство обаче извади списък с 227 случая, а Москов заяви, че всъщност Местан обвинява лекарите в лъжа.

Премиерът Бойко Борисов все още не е коментирал публично ултиматума на ДПС, но от стенограмата на днешното правителствено заседание се разбира, че той е казал: "не ми се ходи да се обяснявам след това какво мисля по въпроса". 
Но тъй като било хубаво министрите да го знаят, заявява категорично пред тях: "стоя зад министъра и неговите професионални действия".

"С цялото ми уважение към всички парламентарни групи – това е и работа на опозицията, да търси всяка слабост или всяка възможност да атакува правителството, така че не мога да им се сърдя, още повече, не става въпрос за работата на самия министър, а за малко имагинерно интерпретиране на данни от МВР и съответно от Спешните центрове. Единственото, което мога да кажа, е, че правителството стои твърдо зад здравната реформа и действията на здравното министерство към момента", казва премиерът.

Той все пак дава препоръка към всеки министър - да има предвид, че когато политиците са в опозиция, изговорът и начинът на говорене е едно, а когато са овластени със закона и с решение на парламента, трябва да бъде много съобразен.

"Защото виждате, че дори една неточност, дори една интерпретация, ако щете, дава възможност да бъдем атакувани. Внимавайте много, както се казва. И с шегите внимавайте. Нашите кандидат-депутати гледаха много хубаво представление в театъра - „Език мой – враг мой“. Препоръчвам го на всички министри, защото това действително е – една изпусната дума, след това… Не че аз не съм го правил, не че не съм бил атакуван, но просто от горчив опит ви го казвам. Дори когато се пошегувате на едно мероприятие, имайте предвид, че стоят хора, които с това си изкарват хляба – да ви анализират, да извличат какви ли не, конспиративни включително, теории", допълва Борисов.

Той уточнява, че още вчера е говорил с Петър Москов и смята, че той го е разбрал добре - депутатите можело да се обиждат в парламента, макар че напоследък не се правело, което било похвално, но министрите трябвало да имат предвид, че всяка  квалификация е с не много положителен развой.

"Освен това, не ме притеснява и упрекът за ксенофобия, защото ДПС могат да бъдат убедени, че аз самият съм гарант за това, че кабинетът никога няма да допусне подобни действия към малцинства или етноси, защото ние самите в кабинета имаме много представители на етносите и за нас те са братя, сестри и няма от какво да се притесняват", казва още министър-председателят.

Междувременно 3800 медици от Спешна помощ в цялата страна обявиха в декларация, че ако Петър Москов бъде отстранен, ще подадат оставки.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Ваньо Шарков срещу Лютви Местан