По време на форум на "Жени-ГЕРБ" в неделя премиерът Бойко Борисов обяви: "защо не се напънем и не сложим една жена президент".

Днес пред участниците в годишната среща на бизнеса с правителството Борисов заяви, че вече много внимателно си подбира думите, тъй като те били поставени на изключително сериозен анализ, той ги казал заради общия приповдигнат тон на обстановката, цитира го БТА.

Не става въпрос за оценка на настоящия президент и няма война с него, подчерта премиерът.

"Нещо, което е след две години, изобщо не ни влиза сега в дневния ред да го говорим и единствената цел да се дискутира това кой ще е президент след две години и половина, е да се даде кратък живот на това правителство, да се създава напрежение в коалиционните партньори, да се чудят дали се играят някакви игри. Правителството стабилно ли е, работи ли, въобще не ме касаят мен президентските избори, но се вдивявам от анализатори - какво съм искал да кажа, а аз само се шегувах, и то не че не може да стане, просто в подобна аудитория, само жени, какво да им кажа?", допълни Борисов.

Вчера вицепремиерът Румяна Бъчварова пък коментира пред медиите, че това просто било най-любезното, което премиерът можел да каже на женски форум.

В същото време здравният министър Петър Москов заяви, че е готов да се хване на бас, че лидерът на ГЕРБ няма да се кандидатира за държавен глава.

Днес Борисов припомни процеса по създаването на това правителство, като благодари на преговарящите тогава.

"Далеч съм от мисълта, че много сме се захаресвали и много сме се заобичали, просто знаем, че по-добро от това, което в момента сме създали няма как да се конструира", отбеляза той.

По думите му можело е да бъде и по-добре, ако не е бил задействан проектът "България без цензура". Според него това е заслужаващият вниманието на политическите анализатори проект  - "как с пари можеш да вкараш една партия в парламента".

Бойко Борисов засегна и темата за икономиката - той очаква през тази година приходите в бюджета да са с до 1 млрд. лв. повече, като подчерта, че в сивия сектор има голям финансов "резерв".

ДПС и БСП одобряват идеята за жена-президент

Не би трябвало да има каквото и да е притеснение България да има жена за президент. Интеграцията на дамите във всички структури на обществено-политическия живот, в това число и в цялата йерархия на властта, е една тенденция, която трябва да се поощрява и подкрепя, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от БГНЕС.

"Проблемът в тезата на г-н Борисов не е в това, а в глагола "да сложим", който е достатъчно красноречив сам по себе си, инак идеята е красива", добави той.

Запитан дали счита за държавническо поведение думите на премиера, че е се шегувал, Местан отговори с усмивка:

"Познавате г-н Борисов, не съм изненадан. Държавническото поведение не може да се сведе или да се анализира през една или друга закачка или проявено чувство за хумор".

Лидерът на БСП Михаил Миков пък коментира, че харесва идеята на Борисов дама да бъде президент на България. Според него обаче има доста време до президентските избори и припряният интерес по тази тема подменя други важни и по-актуални теми.