Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Идеите, свързани с предстоящата пенсионна реформа, която предвиджа прехвърляне на пари от пенсионните фондова в НОИ, и дебатите около размера на максималния осигурителен праг, гласуван от НС късно в петък, са станали повод за срещата.

Дьо Кабан е поискал разяснения и е изразил надежда, че бъдещите промени в пенсионната система ще бъдат предвидими и ще са резултат от широки дискусии.

Калфин го е запознал в детайли с приетите от парламента решения и с консултациите със социалните партньори от последните седмици. Той е изразил твърдата си убеденост за необходимостта от съгласие в обществото по дългосрочните параметри на пенсионната система, които да гарантират нейната сигурност, адекватност и справедливост.

Министърът е запознал посланика и със структурата на пенсионната система в България.

"Нашата цел не е да променяме конструкцията, създадена през 1999 г., а да я укрепим и да отстраним нейните слабости, като потърсим най-доброто за гражданите съотношение между солидарен фонд и капиталови схеми", е коментирал Калфин.

На въпрос, свързан с бъдещето на коалицията, министърът е отговорил, че в 
коалиция, в която има значителни идейни различия, е важно всеки да се чувства пълноценна част от нея, да вижда своите приоритети и същевременно - да има доверие на партньорите.

"Доверието, че всеки деликатен въпрос ще премине на обсъждане, а взетите решения ще се изпълняват от всички, е от централно значение за стабилността на тази коалиция. Надявам се да няма много поводи за напрежение, както беше през миналата седмица. Коалиционните проблеми раждат нестабилност", е отбелязал още Калфин.

Междувременно вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова коментира, че няма криза на отношенията в коалицията, но допусна, ако се стигне до разпадане на мнозинството, правителството да управлява с подкрепата на ДПС.