Това стана ясно от коментар на вицепремиера по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова пред bTV тази сутрин.

Тя обясни, че ако се изпадне в хипотеза някоя от партиите, които формират мнозинството, да оттегли подкрепата си от кабинета, предсрочните избори не са първият вариант.

Всяка партия имат право и основания за политика с цел намиране на партньори. Правителството може да продължи да съществува като правителство на малцинството. Би могло да потърси подкрепа и от други политически сили. ДПС е една от партиите в парламента. Не става въпрос за коалиционно споразумение с тях. Фактът, че не избрахме ДПС за участник в това правителство, не означава, че ги отстраняваме от целия демократичен и парламентарен процес", заяви Бъчварова.

Тя подчерта, че ДПС е партия, която представлява голяма част от българските граждани и има право да се солидаризира с едно или друго управленско решение.

Спорното решение за промени в осигурителната система, които доведоха до сътресения в управляващата коалицията, бе прокарано именно с гласовете на ДПС. Всички партии, които подкрепят кабинета, го обявиха за прибързано.

По този повод обаче Бъчварова заяви:

Има проблеми в коалицията, но няма криза в отношенията. Вървим в посока, в която решаваме проблемите. За пръв път имаме истинска коалиция, в която отношенията стават публични”.

Вицепремиерът няколко пъти каза, че най-голямата партия в управлението носи най-голямата отговорност, което й дава право да определя основните политики на кабинета, сред които финансовата и външната.

И допълни, че партии, които на се били в управлението, са запазили рефлекса си на опозиция, въпреки че вече са в управлението. Според нея това не е нормална реакция на партньори в една коалиция, които не носят основната отговорност.

Успяваме с изключителна добронамереност да изясняваме всеки проблем, кой къде е сгрешил, подчерта Бъчварова и призна, че предложението на финансовия министър Владислав Горанов за промени в пенсионната система е било прибързано.

Бъчварова подчерта, че ГЕРБ не са избрали най-лесния вариант - да направят мнозинство с втората и третата политически сили в парламента, тъй като следват „определени принципи”.

Тя коментира и писмото на седем посланици на страните от ЕС, с което критикуват съдебната ни система. Според нея то издава духа на предстоящия доклад на Брюксел за България.

Вероятно това, което ще прочетем в доклада от Брюксел, е че съдебната система не може да регулира обществените проблеми. Може да се очакват констатации за това какво се случва в България в последната година, тези констатация едва ли ще е ласкава”, заяви Румяна Бъчварова, като посочи факта, че за една година се смениха три правителства.