Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Годината” на Дарик.

Той изтъкна, че правителството му е започнало много реформи и не бива да слиза от власт, защото иначе ще настъпи хаос.

Министър-председателят посочи, че 2014 г. е била нулева за европейските фондове и приходите, както и във всяко едно отношение.

„Направиха огромна поразия във финансовата система и стабилността на финансите свърши. България беше давана за пример в най-тежката финансово-икономическа криза четири години поред за отличник в Европа”, отбеляза Борисов.

Той посочи, че е видна огромната подкрепа, която имаме от европейските лидери.

Само за седмица абсолютно спрени програми за милиарди са отпушени, каза още премиерът.

Само заради това да сме направили правителството, благодаря на всички партии в парламента за стабилността, която излъчихме,  се още министър-председателят.

Той подчерта, че през 2014 г. е започнала нова коалиционна култура.

"Много партии, много хора се превъплъщават, поправят или имат също ново начало. Започна съдебна реформа, пенсионна реформа, здравна реформа. Продължихме добра традиция за Коледа да дадем 50 млн. лева на българските пенсионери”, посочи Борисов.

Той обясни, че ако иска да направи коалиция с ДПС, ще излезе и ще ги покани, но че задкулисни работи не прави. Премиерът подчерта, че е отворен за диалог и че уважава колегите си.

За пенсионната реформа

Бойко Борисов коментира, че при пенсионните фондове не става дума да национализация.

"Нищо такова не се случва и няма в момента - никой човек по никакъв начин не е задължен да си махне парите от частните пенсионни фондове", посочи той.

Според Борисов единственият плюс е, че хората в частните фондове ще се борят за всеки един клиент, както във всяка една банка.

Ще се рекламират, ще им обясняват каква доходност имат, ще им пращат всеки месец разпечатки по какъв начин се стопанисват парите на хората”, заяви той.

Борисов уточни, че управляващите са си определили срок до 31 март 2015 г. да приключат с пенсионната реформа.

Попитан защо не се е стигнало по-далеч и държавата да даде право на хората дори да избират дали да внасят осигуровки за пенсии в НОИ, или не, Борисов заяви: "трябва да знаем, че в държавата има и социално слаби".

"Аз като десен човек веднага бих казал: Тези, които изкарват най-много, да получават най-много, тези, които са учили най-много, да получават много повече. Защото навремето майка ми ме караше да уча, да съм отличник, а другите играеха на поляната пред нас и после – шофьори, и викат: "Ама, сега ти взимаш повече, аз взимам по-малко. Аз съм се трудил, докторат съм правил, висше образование съм завършил", разказа Борисов.

За здравната реформа

Министър Петър Москов предложи една доста добра реформа в здравеопазването, която обсъди с целия бранш. Даде си един срок до април и мисля, че ще се справи, посочи премиерът.

Според него това, което Москов е предложил, ще спре течовете и ще дисциплинира болниците.