Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на съвместна пресконференция с българския министър-председател след разговорите им днес във Федералното канцлерство в Берлин.

"България е в нелека икономическа обстановка, затова е важно да си сътрудничим много тясно. Имаме впечатлението, че новото правителство иска да подходи към нещата, които трябва да бъдат подобрени, с голяма решимост - като борбата с корупцията и организираната престъпност", заяви германският канцлер, цитирана от БТА.

Меркел заяви, че с Борисов винаги са имали много тясно и изпълнено с доверие сътрудничество. Но допълни, че икономическите отношения трябва да бъдат много надеждни.

На свой ред Борисов съобщи, че експерти от Германия ще дойдат у нас да съветват министрите за реформата в съдебната система, в енергийния сектор, в усвояването на еврофондовете и да наблюдават финансовата система.

Голямо място в разговорите ни днес заеха въпросите, свързани с осигуряването на енергия, отбеляза Ангела Меркел.
Договорихме се Германия да окаже съдействие на България навсякъде, където е възможно. С оглед на проекта "Южен поток" следва да бъдат изяснени всички юридически въпроси и да бъдат определени позициите в разговорите с Русия, поясни канцлерът.

За Шенген - през февруари 

Германия ще реши дали вече подкрепя България за Шенген след представянето през януари на доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, заяви Ангела Меркел.

Тя уточни, че Федералното правителство ще вземе решение по този въпрос през февруари. По думите й, когато Европейският съвет обсъжда следващия път въпроса за разширяването на Шенген, Германия отново ще отбележи постигнатия от България голям напредък.

България харчи огромни ресурси покрай бежанската вълна от Сирия, посочи Борисов.

"На денонощие държим по 1300 полицаи по границата с Турция. Харчим огромни ресурси, но въпреки всичко българите изключително толерантно се отнасят към тези хиляди хора, които издържаме. Затова считам, че за Шенген, особено (за отварянето на границите) по въздух и вода, България е абсолютно изправна и се надявам до март догодина да убедим партньорите, че това е така", добави той.

След пристигането си в Германия снощи Бойко Борисов се срещна с представители на българската общност, пред които очерта какви са последствията от "експеримента Орешарски".
Премиерът заяви, че КТБ е била беше умишлено съборена от предишното правителство, 4 млрд. са задълженията на НЕК и чакат неплатени договори на общините за милиони.