Федералният канцлер на Германия подчерта, че ще ангажира и ще изпрати нейни експерти и юристи, които да проверят юридически как стоят нещата по „Южен поток”, съобщи правителствената информационна служба.
 
Меркел поема ангажимент в следващите дни заедно с българския премиер Борисов и с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да обсъдят следващи съвместни стъпки на България и ЕК за намирането на изход по темата.

В тази нелека икономическа обстановка България има нужда от подкрепа и Германия е решена да помогне с каквото може, заяви Ангела Меркел след разговорите.

Вижте снимки >>>

За проекта "Южен поток" следва да бъдат изяснени всички юридически въпроси и да бъдат определени позициите в разговорите с Русия, поясни канцлерът. По нейните думи германската икономика има много добър опит с Русия като надежден партньор. 

ЕС не е давал отказ за "Южен поток", нито една държава от Общността не е прекратила проекта. Трябва най-откровено да се разговаря с руската страна как ще се развият нещата на основата на действащото право, посочи канцлерът.

"Българският министър-председател заяви, че България иска да бъде надежден партньор на основата на закона, независимо от политическите различия с Русия. В близките месеци ще си сътрудничим много интензивно, когато става дума за инвестиционни проекти, изразходването на европейските средства, структурните фондове", добави Меркел, цитирана от БТА.

"Договорихме се да водим нормални отношение с руската страна и да се спазват правовият ред и указанията на Брюксел. Много съм благодарен на канцлера, че пое ангажимент с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и с юристите на ЕК бързо да излезем от правните казуси по "Южен поток" и да знаем ясно в каква посока да върви този проект", допълни Борисов.

Премиерът изрази надежда за помощ в по-бързото усвояване на милиардите, загубени от България от европейския бюджет. Канцлерът не пое такъв ангажимент, но обеща да помисли дали не може и ние да ползваме възможността да се удължи с една година срокът за усвояването на тези изгубени пари, поясни Борисов.

"България от четири месеца очаква отговор дали може да разреши дейностите по "Южен поток". Със съдействието на канцлера очаквам скоро яснота от ЕК - какво се изисква от нас и какво те ще преговарят от наше име, ако преговарят в Москва", добави той.

По думите му с Меркел били единодушни, че България и Русия трябва да продължат своите контакти и дейности по "Южен поток", иначе може да станем неизправна страна по договора, където не е посочен Брюксел като страна.

"Трудно ми е да обясня на българския народ защо газта, ако минава през Турция и Гърция, е добра, а ако мине през Черно море за България - не е добра. Защо ако "Северен поток" е добър, "Южен поток" не е добър. Ние сме в преса, която се надявам да разрешим още в четвъртък-петък. България продължава да плаща и бива съдена и за проекта "Бургас-Александруполис", и за АЕЦ "Белене", и за удължаването на живота на блокове 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй", а сега и за "Южен поток". България може да бъде наречена най-прогнозируемият съюзник на Европа", заяви още той.

Премиерът съобщи, че на предстоящия тази седмица Европейски съвет в Брюксел нашата страна ще представи идеята за обособяването на разпределителен център за газ у нас. Предложението ни е точно в духа за общ енергиен съюз в ЕС - собствеността на газа да бъде на ЕС, тогава този поток не създава зависимост и през интерконекторите газът се разпределя във всяка посока, поясни Борисов.

АНКЕТА: Ще стане ли България разпределител на газа за Европа?