Борисов ще бъде първият премиер с официална визита в Германия след преизбирането преди дни на канцлера за лидер на Християндемократическия съюз - за осми път.

Официалните разговори между двамата са предвидени за понеделник, а след края на срещата си двамата ще дадат специална пресконференция, която ще бъде излъчвана на живо на сайта на канцлера на Германия, пише "Стандарт". Администрацията на Меркел вече обяви визитата на Борисов и акцентира, че двамата ще разговарят за отношенията с Русия и ситуацията в България.

Българският премиер ще бъде посрещнат с военни почести, а в програмата на визитата е включен и официален обяд.

Вицепремиерите Меглена Кунева, Томислав Дончев и Ивайло Калфин ще придружават Борисов. В правителствената делегация са включени също Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, лидерът на ДСБ Радан Кънев и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По предварителна информация Борисов ще представи пред Меркел ново предложение за "Южен поток", което вече е обсъдено на заседание на кабинета в сряда.
Тогава премиерът предложи ЕС да финансира газов хъб (център) на входа на "Южен поток" на българска територия, от който руският газ да се разпределя към други страни.

Очаква се, преди да посети Германия, Бойко Борисов да има срещи и с правителството на Сърбия и разговорите отново да са за „Южен поток“, допълва информацията "Труд".

Русия вчера потвърди пред Европейската комисия, че спира проекта "Южен поток". ЕК пък обяви, че от януари работна група ще започне да търси алтернативи за осигуряване на енергийна сигурност на страните от ЕС, засегнати от спирането на проекта: Австрия, България, Унгария, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Хърватия.

Руски експерт: На Германия не й трябва "Южен поток"

"Трудно е да си представим как европейската власт внезапно ще си признае, че не е права", и "ще коленичи да моли" Русия, след като "толкова време й е късала нервите с Третия енергиен пакет".

Това коментира Константин Симонов, генерален директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност, говорил пред РИА Новости, цитиран от БТА.

"Австрия, Унгария и България се обадиха (в полза на "Южен поток" - б.р.) но никой не ги чува" - Германия има много силни позиции в Брюксел, а тя изобщо няма нужда от този газопровод, тъй като е подсигурена с руски газ през "Северен поток", казва той.

България имаше особено голяма нужда от руски газ, "защото тя вече замръзва", посочва руският специалист.

АНКЕТА: Ще стане ли България разпределите на газа за Европа?