На работно съвещание с председателите на областни и общински съвети от Югоизточна България той разяснил какво поведение очаква:

"Конкретно това означава, че като вземе решение Националният съвет, то трябва да се изпълнява във всички областни и общински съвети."

Миков дал пример с електронното членство в партията, решение още от 2010 г., но така и неизпълнено досега.

Председателят на БСП е посочил, че в момента Коалиция "БСП лява България" е основната опозиционна сила и алтернатива на управляващите. Преди дни Миков беше категоричен, че не приема критиките от свои съпартийци, че левицата е трябвало да влезе в управлението в широка коалиция с ГЕРБ.
Такова мнение изрази Ангел Найденов.

Миков е амбициран БСП да се обнови - да засили политическия живот в партията, да направи съпричастно обществото към идеите на БСП и да активизира парламентарната работа.

Все още няма насрочена дата за провеждане на конгрес, но според Миков това може да стане през пролетта догодина. През следващия месец ще се приемат група от мерки - политически и организационни. Работна група пък готви лява регионална политика за следващите местни избори, е уверил той.

Лидерът на БСП е заявил още, че има редица признаци, които поставят АБВ извън лявото пространство. Изявленията на членове на АБВ, че няма ляво и няма дясно, както и мераците за влизане в Партията на европейските социалисти (ПЕС) означавали, че някой пак иска да сложи на ревера си брошка на ПЕС или на Социнтерна.

Той предложил на АБВ да кандидатстват в Либералния интернационал.

"Биографията на някои от политиците не е достатъчна за членство в лявото пространство", е бил категоричен Михаил Миков.