Така той отговори по време на пресконференция на въпрос дали левицата може да влезе във властта предвид неразбирателството между управляващите и  Патриотичния фронт (ПФ), които може да оттеглят подкрепата си за кабинета, предаде БТА.

Преди дни бившият говорител на БСП Ангел Найденов заяви, че партията е трябвало да изрази готовност за участие в управлението в широка коалиция и не е сам в убеждението си.

"В предизборната кампания имах много срещи, отношението на хората горе-долу звучеше така: "Няма ли най-после да седнете големите политически формации да се разберете по стратегическите приоритети, които очакват мнозинството от хората", каза още в интервю за в. "Сега" Найденов, който неотдавна бе изваден от Изпълнителното бюро заедно с Димитър Дъбов и Евгений Узунов.

Днес обаче Миков бе категоричен, че решението БСП да бъде опозиция в 43-то Народно събрание е взето от Националния съвет на партията след сериозно проучване на нагласите в основните партийни организации, общинските и областните съвети и не вижда никакви основания за пререшаване на този въпрос.

"Дори първите седмици на правителството показват една дясна политика, която ще се провежда в България, а България има нужда от лява политика. Националната отговорност може да се реализира и като опозиция, не непременно във властта", добави лидерът на социалистите.

Миков е оптимист, че партиите във властта ще се разберат по казуса "Орхан Исмаилов". Той смята, че ще бъде постигнато разбирателство по този въпрос, "ще направят някаква сделка", и призова да не се влага толкова драматизъм за един зам.-министър.

Премиерът Бойко Борисов вече коментира, че няма да се поддаде на натиска на ПФ и да смени Исмаилов.

Председателят на БСП добави, че оценката им за конструкцията на днешното управление - четворна коалиция, в която участва и националистка партия, съвпада с тази на ПЕС. Според него това прави управлението силно зависимо от позициите, които от ПФ в продължение на години са заявявали и не са ревизирани.

За промените в БСП

Миков съобщи, че при всички случаи ще има заседание на Конгреса до пролетта.

"Има, разбира се, мнения за пълен цикъл отчет и избори, аз лично не споделям такова мнение, както и голямата част от Националния съвет, от партийния актив и Изпълнителното бюро", каза той.

По думите му става въпрос по-скоро за определени амбиции, които биха затруднили оздравителните процеси в партията.
Към пролетта трябва да постигнем кондиция, която да ни даде добри перспективи за местните избори през есента, добави лидерът на БСП.

Вчера Мая Манолова изрази мнение, че левите хора искат промяна в партията.

По казуса с изчезналите тефтери на Филип Златанов Михаил Миков коментира, че това е фрапантен пример на дисфункция на нашето правосъдие. Според него Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси функционира по формулата "Златанов", по закон, написан от бившата депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова.

Той каза, че споделя оценките на вицепремиера Меглена Кунева и смята, че констатациите в мониторинговия доклад на ЕК за България няма да бъдат съвсем леки.

Миков съобщи, че скоро БСП ще внесе законопроект, свързан със средното образование. От партията не приемат държавните и частните училища да бъдат поставени в един механизъм на финансиране. Предвиждаме въвеждане на чуждоезиково обучение още от втори клас, добави той.

От левицата подготвят и законови промени за повече прозрачност на бюджетните разходи. Става въпрос за изменения в устройствения закон за бюджета, които предвиждат на сайта на Министерството на финансите да се публикува информация за разходите за командировки, заплати, граждански договори на всички администрации.