„Няма да се поддам на натиск. Няма да позволя някой да застраши етническия мир. Единственото по-лошо от това да няма правителство, е да има подобен етнически конфликт“, заявява премиерът пред в. „Преса“.

Вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова ще съобщи на ръководството на Патриотичния фронт позицията на Борисов.

Вчера срещата между военния министър Николай Ненчев и лидера на НФСБ Валери Симеонов бе отменена заради ангажименти на народния представител. На нея той трябваше да представи аргументите си за отстраняването на Исмаи­лов.
Ненчев обяви пред дни, че Исмаилов остава негов заместник и добави, че той е проверяван стотици пъти и е професионалист.

„Нито съм Волен Сидеров, нито съм Бойко Борисов да вземам еднолични решения за цялата партия. Свиква се Политическият съвет на коалицията и тогава отговаряме“, коментира пред изданието Валери Симеонов по повод това дали ще оттеглят подкрепата си за кабинета.

Ако ПФ скъсат споразумението, Борисов ще остане с подкрепата на 118 депутати (84 от ГЕРБ, 23 от РБ и 11 от АБВ) и ще се наложи да разчита на плаващо мнозинство и тематични коалиции. Първото изпитание ще е гласуването за бюджет 2015.

Междувременно стана ясно, че от БДЦ, които имат 14 народни представители, са готови да седнат на масата на преговорите за подкрепа на правителството. Единственото условие на партията на Николай Бареков е в управленската програма да бъдат включени част от техните приоритети.

Зам.-председателят на ПГ на БДЦ Румен Йончев даде пример, че няма как да подкрепят разполагането на ракети по границата с Турция.

БСП одобри позицията на Борисов

"Прав е Борисов да не се съгласява с претенциите на един или друг. В крайна сметка държавните въпроси стоят по-високо от претенциите на партньорите в коалицията“,
коментира говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

„И какво - ние трябва да се отплатим по някакъв начин ли?“, попита пък зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов в отговор на въпрос дали партията му би преосмислила отношението си към кабинета след оттеглянето на патриотите.

ДПС вече защити назначението на Исмаилов за зам.-министър на отбраната с декларация:

"Заявяваме с категоричност, че не приемаме и остро осъждаме безспорния дискриминационен и ксенофобски акт срещу български гражданин, притежаващ нужния образователен и административен ценз и ултимативните призиви за уволнение от работа само заради греха, че носи името Орхан Исмаилов".

АНКЕТА: Да бъде ли оттеглен зам.-министър Орхан Исмаилов?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Бойко Борисов срещу Валери Симеонов