Пред Дарик вицепремиерът по управление на евросредствата и икономическата политика обясни, че целта за годината е била да бъдат платени около 400 млн. евро и част от тях ще бъдат загубени.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия е одобрила 39 от новите Оперативни програми по еврофондовете, но сред тях няма нито една българска.

„Прежалени пари няма, но ако преди битката е била да няма загубени средства, сега тя е тези средства да са по-малко", коментира Дончев.

 Дончев отказа да назове число, защото това би било сигнал към администрациите, че той е свикнал с подобна мисъл и би ги демотивирало.

Той уточни, че програмният период 2007-2013 приключва до края на 2015 година. Реално плащанията ще бъдат допустими до края на следващата година. Всяка година има така наречената годишна цел - обем средства, които трябва да бъдат платени.

Ако държавата е платила по-малко отколкото е посочила, разликата между това, което е платила, и целта се отписва или това е така наречената автоматична загуба на средства, обясни Дончев.

За по-малко от 30 работни дни не може да бъде компенсирана цяла година, категоричен е той.

Вицепремиерът прогнозира, че тази година брутният вътрешен продукт на страната ни ще възлезе на 81 млрд. лева, а държавата разпределя под 40 на сто от БВП.

В добра година европейските пари са не повече от 10 на сто от публичните разходи, обясни Дончев.