Това е заложено във внесения днес в парламента законопроект за предучилищното и училищното образование, съобщава Дарик.

Обсъждането на текстове от него започна още в 41-ото НС, но така и не стигна време, за да се гласуват до края. От Министерството на образованието обещаха, че ще подкрепят промените на ГЕРБ в закона за образованието и ще организират дискусии, които ще включват участие на ученици, учители и родители. ГЕРБ се отказа от задължителната детска градина за четиригодишните деца, призна депутатът Милена Дамянова.

„Няколко поредни години Европейската комисия отправя препоръки към нашата страна за реформи в образованието. Една от най-дискусионните теми в рамките на 41-ото Народно събрание беше задължителната детска градина за четиригодишните деца. Тук сме направили отстъпка и тази мярка вече не фигурира в закона, т.е. отказахме се от това наше предложение, не защото считаме, че мярката е погрешна, напротив, но дебатите в обществото и острата реакция, включително и на родители, ни накара да преосмислим на този етап това наше предложение", каза Дамянова.

Училищното образование ще бъде на два етапа - основно (начално и прогимназиално) и гимназиално, разделено на първи и втори гимназиален етап. Конкретните нови предложения в системата на училищното образование обобщи депутатът от ГЕРБ Корнелия Маринова.

„Новост е и обединеното училище в нашия Закон за училищно и предучилищно образование. Едно училище, което предвижда обучение на ученици от първи до десети клас, което е от изключително важно значение, особено за малките населени места и за семейства, които имат сериозни финансови проблеми. Тези училища ще дават възможности за професионално обучение, дори и за получаване на професионална квалификация или на квалификация по част от професия", допълни Маринова.

Предвижда се в рамките на пет години помощните училища ще се преобразуват и ще преминат към общините, както и ще бъдат разкривани центрове за личностно развитие и подкрепа за децата и учениците.