От стенограмата, публикувана след днешното заседание на правителството, става ясно, че той е силно възмутен от клипа, който показа как пътен полицай взема подкупи от шофьори.

"Това е един бич в обществото, който, както и да работи МВР, не се ли реши - все едно нищо не е направено. И тонове кокаин да задържите, когато, прибирайки се вкъщи, хората биват спирани и им се търси кусур, и им се подмята, че нямат пари (а като гледам колко пари даваме – над милиард, за МВР и все не стигат), аз мисля, че трябва да направим едно кардинално решение", е заявил Борисов.

Той споделя своя опит като бивш главен секретар на МВР и добавя, че няма по-неприятно усещане от това, когато служител на реда ти подмята:„Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш” и се държи по начин, по който се губи цялата увереност, че държавната система пази. Буквално да рекетира е точната дума, е подчертал премиерът.

За това той е възложил на вътрешния министър Веселин Вучков да издаде съобразена със закона заповед - на улицата да имат правото да проверяват и съставят акт само квалифицирани полицаи и само под непрекъснатото заснемане с камера.

"Ако трябва, първоначално ще бъдат 10, 20 коли в София, ще си сложим план на месец по пет да оборудваме. Там, където няма, проверките ще се правят под стационарна камера. В София вече имаме много камери. С GPS колите са ни оборудвани още от мое време. Излиза от гаража полицейската кола, отива и застава под камерата, където се снима защо спират, какво проверяват и как проверяват, а тези, които са на трасе – спира, излиза и заснема цялата проверка, издаването на акта, тръгването на автомобила и всичко останало", е заявил още Борисов.

Той е дал пример с Естония, където така решили на 100% въпроса с корупцията по пътищата.

Министър-председателят е допуснал, че полицаите ще се опитат да заобиколят заповедта с обяснението, че извършват специализирани операции. В такива случаи трябвало всичко да се следи много точно, дори можело да се направи отворена линия или през Фейсбук всеки, който е спрян с думите „Провежда се полицейска операция”, да напише: „В еди колко си часа бях спрян за полицейска операция”.

"Ще ангажираме цялото общество, след като обществото е подпалено. И с право! Не го ли пресечем това по този начин, колкото и пари да даваме, това обществото няма да го приеме", е заявил още Борисов.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски пък е обявил, че в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор има получени доста сигнали за използване на частни радари и дрегери от пътни полицаи.

"Изважда дрегера, който си е купил, несертифициран, използва него, радари също масово. Ще организираме проверка и ще дадем сигналите на министър Вучков", е добавил Лукарски.

Тогава Борисов е разпоредил той и Вучков още днес да седнат, да извикат всички полицейски началници и да ги вземат нещата на ръчен контрол.

"Ако вие не се справите с това, ще си отидеш като провален министър (към Вучков - б.р.), защото хората няма да ти вярват. Като те видят вечер по телевизията да им обяснявате, че сме задържали 150 кг хероин на турската граница - за нас това е огромен успех... Какъв успех е, като сега, преди малко дойдоха тези да ме изнудват да ми вземат 5 лева, 10 лева?! И ресто връщат! „Имам едни…”, а те казват: „Ще ти върнем, дай”. Разбирате ли, просто от това ме обзема бяс като го слушам", възмутил се е премиерът, според когото тази схема трябва да се изреже като с нож.

По думите му хората още го избирали за това, което направил като главен секретар, затова Вучков трябвало да отиде лично сутринта преди смяната и да спре полицейските коли в „Х” дирекция с думите: „Дайте дрегерите!”. До него пък трябвало да застане Лукарски с метрологията: „Дайте дрегерите и дайте радарите!”.

"Това тормози народа. Вчера минах на Околовръстното – шест платна сме направили, няма една здрава мантинела. Катастрофа след катастрофа! Какво беше едно време – дупки, две платна само, едва пълзят колите – няма катастрофи. Дали спукана гума, счупен амортисьор, а сега се избиват. Това е, защото вземат лесно книжки, пият и карат. Знаят, че като ги спре, си носят готови пари. И след това отиват при Калфин да плаща за болни и нетрудоспособни", анализирал е още Борисов.

По този повод Борисов е заръчал на здравния министър Петър Москов да направи  справка колко милиона отиват за лечението на хора, постарадали при  катастрофи.

Накрая премиерът е дал и още една важна задача на вътрешния министър - да се справи с битовата престъпност, защото "на един са откраднали козата, на друг му взели телевизора, на човека му е мъчно, криво му е". За целта в селата трябвало да бъдат изпратени повече полицаи и да се сложи по една камера на всеки от "трите ъгъла".

АНКЕТА: Давате ли подкуп на катаджии?