Проектът за решение трябва да бъде гласуван и в пленарна зала.

Вчера стана ясно, че от МФ се готвят за синдикиран заем за около 1.5 млрд. евро от чужди банки. Той е част от 4.5 млрд. лв. дълг, който държавата трябва да вземе до края на годината с цел да бъде покрит бюджетният дефицит и да се осигури изплащането на гарантираните влогове в КТБ.

Чуждестранни банки, сред които Ситигруп и Уникредит, Сосиете Женерал, Дойче банк и Ейч Ес Би Си, са проявили интерес да предоставят мостовото финансиране, съобщава Ройтерс, цитирана от БГНЕС, позовавайки се на няколко свои източника.
Други потенциални кандидати за заема, който трябва да бъде договорен в идните две-три седмици, са Интеса Санпаоло, БНП Париба, Кей Би Си и Райфайзене.

Джей Пи Морган и Банк ъв Америка може да вземат участие, предава още Ройтерс, уточнявайки, че финансовото министерство вероятно ще определи банките по-късно тази седмица.

"Сумата на мостовото финансиране е сериозна за търговски банки, така че това ще бъде общо усилие на четири-пет банки (синдикиран заем)", разкрива запознат източник, пожелал да остане анонимен.

"Заемът е необходим, тъй като няма достатъчно време за излизане на глобалните пазари тази година, но финансовото министерство вероятно ще трябва да го направи през първата половина на идната година", допълва източникът на агенцията.

В парламентарната почивка при обсъждането на актуализацията на държавния бюджет комисията се събра на извънредно заседание, на което присъства и министърът на финансите Владислав Горанов.

"За" проекта за решение за даване на съгласие за подготовка за поемане на външен държавен дълг гласуваха 12 депутати, "против" бяха трима (БСП) и трима се въздържаха (ДПС), предаде БТА.

Финансовият министър обясни, че с решението се печели време за водене на разговори. Целта е докато мине актуализацията, да не стоим и да чакаме, а да можем да водим разговори, добави той.
Горанов уточни, че размерът на държавния дълг е определен в законопроекта за актуализация на държавния бюджет.

От Реформаторския блок подкрепиха даването на мандат за преговори. Димитър Танев посочи, че тези две седмици са много важни, за да може правителството да договори възможно най-доброто.

Този ресурс има цена и знаем, че колкото по-малко време остава, толкова повече цената се вдига, обясни той.

Депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов посочи, че решението за вземане на допълнителен дълг ще бъде валидирано с приемането на актуализацията. За да има време екипът на Министерството на финансите да изтегли заема до края на годината, трябва да започнат разговорите сега, обясни той.

По думите му реалистично е актуализацията да бъде обнародвана в началото на декември, а тогава вече няма да има време.

Попитан дали предвид малкото време до края на годината този заем ще струва доста скъпо на държавата, Чобанов коментира, че трябва да се видят алтернативите - колко ще струва, ако не бъде потърсен външен източник. Според него, ако тези 4,5 млрд. лева, предвидени в актуализацията, бъдат набавени от вътрешни източници, това ще направи цената им несъизмеримо по-висока, отколкото от външни източници.

Той обаче уточни, че като опозиция от ДПС са се въздържали при гласуването в комисията, а БСП са били против.