Това стана ясно от изказване на гуверньора на БНБ Иван Искров по време на заседанието на Временната комисия по бюджет и финанси.

Преди дни БНБ обяви резултатите от одита на КТБ, който показа 5.335 млрд. лв. кредитен портфейл, едва 13% обезпечение на кредитите и 4.2 млрд. лв. обезценка на активите на банката. БНБ внесе в парламента доклад за състоянието на банката, според който се очаква КТБ да отчете отрицателен собствен капитал и това води до законовото задължение на БНБ да отнеме лиценза на банката.

Докладът беше представен на парламентарното заседание.

Вижте снимки >>>

„Днес имахме среща с ключови акционери на КТБ с оглед решаване на проблема", каза още Искров пред депутатите по повод евентуално пазарно решение, цитиран от "Фокус".

Към днешна дата единствено Оманският фонд от акционерите е проявил интерес към спасяване на КТБ. От фонда обаче искат държавни гаранции и пълна информация от одита.

Искров припомни, че след извършения анализ и оценка на КТБ е установено, че са необходими допълнителни провизии в размер на 4 222 000 000 лева.

Задължили сме квесторите да внесат до 31 октомври окончателните финансови отчети, посочи управителят на Централната банка.

Той обясни, че след това по закон БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, след което до 20 работни дни Фондът за гарантиране на депозитите започва изплащането на гарантирания размер на влоговете.

Готовност за плащане на влогове


Има техническа готовност да започне процедурата по изплащане на гарантираните влогове във всеки един момент в случай на отнемане на лиценза на КТБ или на ТБ "Виктория", съобщи председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Росен Николов.

По думите му Фондът не е източен, той има 2 110 000 000 лева налични пари, предприети са мерки да бъдат направени незабавно ликвидни, посочи той.

Нашето очакване тази сравнително по-ниско ликвидна част от портфейла, която е за около 500 млн. лева да бъде направена незабавно ликвидна, без да оказваме стрес на пазара, а останалите 1,6 млрд. лева се намират по сметки в БНБ, добави Николов.

Искров готов да се оттегли

Веднага след като намерим решение на казуса КТБ, след като имаме стабилно правителство, тогава веднага ще проведа своите консултации с парламентарните лидери – от Борисов до Сидеров – и ще се оттегля, каза още шефът на БНБ.

Иван Искров не е чиновник, заговори управителят на БНБ за себе си в трето лице. Поканен съм да оглавя Централната банка и нямам никакво основание да се притеснявам от свършените безброй много задачи, които банката извърши през последните години.
Преизбран съм и умея да нося отговорност, имам чувство за дълг и достойнство, продължи Искров.

След всичко, което се изговори, не може да има възстановяването на доверието в КТБ и не може държавата да налее над 4 млрд. лв. в банката, за да я спасява заяви Румен Гечев от БСП.

Според него няма време за внасяне на закон за КТБ. Търсят се възможности за разтакаване пет дни преди крайния срок да се вземе решение, добави депутатът.
Трябва да се изпълни предвиденото в Закона за кредитните институции, категорични са от БСП.

Искров открои три факта в случая с КТБ

Първият е, че това не е изолиран случай в световната история. По думите му в Европа, САЩ и Обединеното кралство са се случили фалити на банки и обърна внимание, че в нито един случай Централната банка не е била подлагана на такъв огромен натиск от страна на публиката.

„Авторитетът на БНБ с или без Искров, или някой от тук присъстващите е изключително важен дълготраен нематериален актив, от който имаме нужда”, открои като втори факт Искров.

По думите му, у нас КТБ е изолиран случай, като Искров заяви, че благодарение на последователната работа на БНБ по време на кризата не е фалирала нито една банка у нас и това не е случайно.

Третият факт, който Искров изтъкна е, че БНБ досега с подкрепата на две правителства на България е успяла да ограничи негативния ефект върху останалата част от банковия сектор.

„С огромни и общи усилия опазваме доверието в банките и финансовата стабилност”, посочи още управителят на БНБ.
Той добави, че депозитите през септември са надхвърлили стойностите на тези от май - последния месец преди случая с КТБ.


АНКЕТА: Да се отнеме ли лицензът на КТБ?