Това заяви по време на изслушване в Народното събрание служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева във връзка с причинените от снеговалежа проблеми с пътната мрежа в страната.

"За снегопочистването на 25-26 октомври няма заделени средства, нито един лев в бюджета. Всички разходи, които АПИ е извършила, са неосигурени", каза Захариева.

По думите на Захариева основна причина за недостига на средства е това, че в бюджета за 2014 г. заложените средства за зимно поддържане са 50 процента от събраните винетни такси. Това било в разрез със Закона за пътищата, където е посочено, че всички средства от такси трябва да отиват за поддържане на националната пътна мрежа.

Отделно от това за 2014 г. бюджетът на АПИ е намален с 47.5 млн. лв., отбеляза Захариева. Тя допълни, че към края на юли са изразходвани 88 процента от бюджета на Агенцията.

В Перник на 25 октомври беше забелязана една единствена снегопочистваща машина, каза Екатерина Захариева и добави, че АПИ е мобилизирала кюстендилска фирма, която е извършила почистване на пътищата от Пернишка област.

Според Захариева, недостигът за всички спрени проекти в АПИ е в размер на 140 млн. лева.

"Към настоящия момент и преди два месеца, АПИ не разполага с финансов ресурс", каза тя.

По отношение на блокирането на почти цялата страна заради снега Захариева коментира, че "със сигурност част от причините за усложнената обстановка е продължаващият повече от 48 часа снеговалеж".

По думите ѝ ще бъде прекратен договорът на една пернишка фирма, но навсякъде, където има нарушения ще бъдат наложени санкции. На магистрала "Люлин" от обещаните 4, на терен са били само 2 машини, призна Захариева.

Въпреки всичко оценката на Екатерина Захариева за дейността на АПИ е положителна, а освен обилния снеговалеж усложненията в страната се дължали и на множество паднали клони, които не са били орязани.