От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че той ще се съобрази с желанието на политическите сили, заявено при разговорите на "Дондуков" 2 на 15 октомври, да има индивидуални срещи с всяка парламентарна група.

Консултациите ще започнат на 31 октомври с ПГ на АБВ и ще приключат на 5 ноември с ПГ на ГЕРБ. Предвижда се на ден да се състоят срещи с по две парламентарно представени политически сили.

Съгласно конституционните разпоредби след консултациите ще бъде връчен проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група, се казва още в официалното съобщение.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира по-късно, че няма да участва в консултациите при президента.

"Какво точно ще консултира, просто не ми е ясно. Той си има ясни права по Конституция, трябва да ги изпълни. Ще ме пита мен дали да връчи мандат на ГЕРБ? Освен ако не иска да ми връчи на мен мандата. То е ясно коя е най-голямата политическа сила, връчва и толкова", заяви той.

Сидеров напусна предишните консултации на президента с партиите за работата на новия парламент.

Вчера, след лидерска среща на всички партии, отново без "Атака", Бойко Борисов обяви, че единствената възможност е съставяне на правителство на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок, като ще се разчита на плаващо мнозинство. Той очаква подкрепата на Патриотичния фронт, които вече изявиха готовност да застанат зад програма за управление и да участват с експрети, но не и с политически лица в кабинета.

Реформаторите обаче заявиха, че коалиция на малцинството не би била стабилна, затова настояват за трипартийно управление заедно с ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Късно вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев се срещна в парламента с Румяна Бъчварова и Томислав Дончев от ГЕРБ, след което, в отговор на въпрос, заяви, че е рано да се каже ще има ли България правителство.
Тази сутрин, на влизане в парламента за първото му редовно заседание, Кънев каза, че се надява тройната коалиция да е възможна.

От своя страна обаче съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че позицията им остава непроменена и няма да подпишат коалиционно споразумение с ГЕРБ и РБ.

"Ние сме от тези, които трудно си сменят позицията", категоричен бе лидерът на НФСБ.

АНКЕТА: Одобрявате ли съставяне на кабинет на малцинството от ГЕРБ и РБ?