В началото на първото парламентарно заседание лидерът на ГЕРБ обяви от трибуната, че кани председателите на другите партии на среща утре или вдругиден, за да изберат един от трите варианта.

"Готов съм да поема отговорност и за трите варианта - първият - правителство, което да действа до април и да има избори 2 в 1 заедно с местните, вторият - кабинет с двугодишен мандат и избори заедно с президентските, и трети - съставяне на кабинет без срок и ако говорим за пълен 4-годишен мандат, аз гарантирам, че няма да се кандидатирам за президент, за да може да паднат всички спекулации", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като подчерта, че президентските избори не влизат в плановете му.

Той отново каза, че вижда кабинет с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, след като от БСП заявиха, че няма да влизат в управлението.

Вижте снимки >>>

За първи път Борисов обяви, че е има вариант да приеме предложението на Реформаторите да не е премиер.

"Това е вариант, в който не знам дали ще мога да контролирам министрите от ГЕРБ, но съм готов на диалог в името на държавата и гарантиране на стабилност. Всичко е в нашите ръце", каза още Борисов.

След тези негови думи се появиха коментари, че е възможно премиер да стане Румяна Бъчварова, която участва в преговорния екип на ГЕРБ.

По думите на лидера на ГЕРБ избори през януари биха били пагубни, дори заради снега можело да се стигне до ситуация, при която бюлетините не могат да стигнат до избирателните секции.

Краткосрочен мандат до местните избори догодина пък няма да доведе до стабилност, защото новата администрация няма да може да се сработи, подчерта Борисов. Според лидера на ГЕРБ съставянето на кабинет е наложително, защото не било честно през няколко месеца да се възлага на президента да прави служебно правителство, "а ние - политическите партии, да се радваме на това кой по-голяма конфронтация може да наложи".

Бившият премиер подчерта, че има много тънки сметки, игрички и планове, но ГЕРБ не участват в тях. Хората ни поставиха на първо място, но го направиха така, че този мандат да бъде общ на целия парламент, каза още Борисов. И подчерта, че остава на мнението, че ако политическите лидери участват в управлението, то ще бъде по-стабилно.

"Страх ме е, че всяко нещо повече, което кажа, би торпилирало крехкия мир", завърши словото си Бойко Борисов.

След него лидерът на БСП Михаил Миков обяви за пореден път, че партията му ще остане в опозиция и призовава "да се въздържаме от неясни формули на управление".
Една отговорна и конструктивна опозиция може да допринесе много с поведението си, каза Миков. Той увери, че управляващите могат да разчитат на подкрепа по важни въпроси, като например актуализацията на бюджета и разрешаването на проблема с КТБ.

Накрая Миков цитира Бърнард Шоу:

"Демокрацията е единствената форма на организация на държавата, която гарантира, че няма да бъдем управлявани по-добре, отколкото заслужаваме".

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък заяви, че коалиция с участието на национал-популистки партии е много лош вариант, с което се обяви против кабинет между ГЕРБ, РБ и коалицията НФСБ-ВМРО.


АНКЕТА: Ще се състави ли правителство в рамките на 43-тото НС?