Говорителят на БСП и участник в преговорния екип обясни пред БНР, че са върнали отговор на писмото на ГЕРБ, като предлагат срещата да се състои в Народното събрание. До момента нямаме отговор, каза Мерджанов.

Вчера лидерът на левицата Михаил Миков заяви, че ако бъдат поканени, социалистите са готови да участват в повторни консултации и дори допусна общо управление, стига то да не е като "софра", а с поети отговорности.

"Вече губим трета седмица след изборите и целият този процес минава в едно приспивно темпо. Президентът свиква НС чак на 27-ми октомври, някакви протяжни консултации, някак си няма нито нерв, нито загриженост, нито забързаност. Очевидно ГЕРБ са в доста тежка ситуация и тази фрагментираност на парламента ги притеснява допълнително. Иначе няма как да си обясним това изчакваме, това непременно съобразяване с този или онзи", добави Мерджанов.

На въпроса има ли дори минимална вероятност БСП да участва в една коалиция заедно с ГЕРБ, той отговори, че на този етап не виждат такова крещящо желание от страна на ГЕРБ. Ако имаше такова желание, щеще да бъде налице поне задаване на тон, на някакъв тип стремеж за обсъждане на общи приемливи неща, коментира той.

И припомни, че след първите консултации станаха ясни различията по осем от главните въпроси, които са непреодолими. По думите му, ако действително има такъв стремеж, то от БСП биха участвали, но все пак са избрани с една предизборна платформа, която отговаря на интереса на техните избиратели и току-така не могат да се съгласят.

Той коментира и вчерашната необявена среща между лидерите на Реформаторския блок и Бойко Борисов в централата на ГЕРБ, след която двете страни обявиха, че има сближаване на позициите им.

"Това притичване снощи в късните часове на ГЕРБ, пък и неистовото желание на определени партии непременно да се включат в бъдещото правителство показва паразитен лош вкус, по начина, по който се употребява властта", каза говорителят на левицата.

Мерджанов бе категоричен, че подобно „притичване“ от страна на БСП няма да има.

Днес лидерите на РБ се събраха, за да обсъдят правилника на парламентарната си група, за какви постове в комисии ще се настояват и коя ще е номинацията им за зам.-председател на НС. Те не са обсъждали коалиционно споразумение, защото изчакват да приключат разговорите на ГЕРБ с БСП, Патриотичния фронт и АБВ.

След срещата обаче Найден Зеленогорски коментира, че това, което ги събира с ПФ, е повече от това, което ги разделя. Въпреки това, от Блока ще оставят ГЕРБ да изберат трети коалиционен партньор.