Не трябва от мен да се очакват противоконституционни действия като оттегляне на цели листи, защото броят на мандатите в Народното събрание се урежда в самата Конституция, заяви Местан след разговорите, предаде "Фокус".

В понеделник градоначалниците на Кюстендил - Петър Паунов, и на Дупница - Методи Чимев, изпратиха писма до лидера на ДПС с покана да обсъдят разпределението на мандатите.
Двамата очакваха партията да оттегли ромския си кандидат Александър Методиев, известен като Бат Сали, след като заради изчисляването на местата в парламента по специална формула той влиза, въпреки че е получил едва 864 гласа в региона.

В уречения час - 11, днес Местан пристигна в Община Кюстендил. Срещата бе проведена при засилени мерки за сигурност -  полиция и общинска охрана, и обстановката беше спокойна.

След разговорите бяха направени изявления.

"Анализирах исканията на протестиращите от Кюстендил и Дупница, има жесток порок в Изборния кодекс. Най-големият проблем в методиката за вторично преразпределение е за гласовете от чужбина, не кандидатите предизвикаха тази аномалия", заяви Местан, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че ДПС са били жертва на този нов ИК още през 2013 г. в Хасково, а тази година аномалиите се проявили най-драстично в Кюстендил. Местан посочи още, че в Силистра БСП с 8011 гласа няма мандат, докато "Атака" с 1415 гласа има един. Същото е в Търговище, Смолян, Видин, където кандидати станаха депутати с по 1000 гласа, добави той, като подчерта, че този проблем трябва да бъде решен.

По думите му местните хора вероятно оценяват протеста си като справедлив и той не оспорва това им право, но настоя адресатът да е верен.

"Ние не сме авторите на този закон. Гражданите на Кюстендил трябва да разберат, че недоволството им е заради порока на закона, а не заради решение на един или друг партиен лидер", подчерта Местан.

Той добави, че не е имал и миг колебания дали да дойде в Кюстендил от уважение към местната власт и паметта на един българин – Димитър Пешев, спасил от немските концлагери българско малцинство.

Кметът на града предложи в знак на протест срещу изборната аномалия, депутатите от ДПС, избрани от региона, да не полагат клетва на 27 октомври.

"Моралът изисква да не се полага клетва и вотът да се уважи. В Изборния кодекс ясно е записано, че когато някой не положи клетва, той бива заместен от следващия, ако и той не положи клетва – от следващия и така до изчерпване на мандатите", добави Паунов и настоя за незабавна промяна на законодателството.

Кметът на Дупница допълни, че е необходимо оформянето на изборен регион „Чужбина", за да не се разпределят гласовете зад граница в България.

Миналата седмица общинските съветници в Дупница приеха декларация против даването на мандат на ДПС от Кюстендилския район, като от текста отпадна "Ние не сме против ДПС", припомня БНР.

Още преди срещата днес пред сградата се бяха събрали няколко души, единият от които носеше плакат с надпис: „Местан, Бат Сали ни тури, кюстендилският мир – взриви”. Пред партийния клуб на ВМРО бе поставен макет на черешово топче, а кафенетата по пешеходния булевард окичени с постери „Тук не е град на Бат Сали”.

Няма да спрем дотук, закани се кюстендилка, която подкрепя протестите. Досега недоволните граждани блокираха няколко пъти Главен път Е-79, но се заканват, ако Методиев влезе в НС, да протестират пред сградата.

АНКЕТА: Основателни ли са протестите срещу разпределението на мандатите?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Паунов срещу Местан