Днес започват консултациите между ГЕРБ и парламентарно представените политически партии. Първи ще са преговорите с БСП. Срещу дамското трио на ГЕРБ – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова, БСП ще изпрати Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев.

В интервю за в. "Преса" лидерът на ГЕРБ допълва, че на базата на партийната програма ще бъде търсен компромис, като от ГЕРБ не поставят предварително никакви условия.

"Защото, ако предварително почваме да си поставяме условия, въобще не би трябвало да проведем консултации. Искаме да чуем партньорите, може нещо да прибавим от тях към програмата ни или пък да отложим нещо друго във времето, но базата за преговори са нашите управленски намерения", обясни Борисов.

Той бе категоричен, че ще положи всички усилия да има правителство.

"За съжаление резултатите от изборите показаха, че депутатите на ГЕРБ и Реформаторския блок са недостатъчни, за да излъчат стабилно управление. А и съм си поставил за задача да не ги слушам (РБ - б.р.), да не ги коментирам, защото техните мнения се менят непрекъснато. С какво помагат на консултациите изявления, че някой се готви да извива ръце, да чупи кости (думи на Радан Кънев - б.р.)? Тази лексика, ако беше употребена към друг, а не към така балансиран и спокоен човек като мен, а и със здрави ръчички, подчертавам, щеше да има много по-тежки последици. Но аз търпя", каза още Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че няма да участва в консултациите, защото е преценил, че неговото участие в подобен дебат би причинило дискомфорт. Той ще води втория кръг от преговори.

По думите му Менда Стоянова, Румяна Бъчварова и Цецка Цачева били много организирани и максимално отговорни, затова им казал, ако видят, че срещу тях стоят отговорни партньори, да загърбят различията и да намерят консенсус.

"Искаме и у нас консенсусът да стане по европейски модел. Но за това трябва всички да положим усилия. На преговори на мен не ми се ходи с гипсирани ръце и не ми отива. Защото, помните, Христо Бисеров от парламентарната трибуна искаше да ми избие зъбките, сега Радан Кънев иска да ми чупи костите! Вероятно на тях това им харесва повече от нашия консенсусен диалог, който се опитваме да водим", заключи Борисов.

Според правилата, определени от ГЕРБ, по време на консултациите ще се води стенографски протокол. След това ще има съвместен брифинг.

Кънев: Не трябваше да поставяме условие за премиер

В събота пред Дарик радио лидерът на ДСБ Радан Кънев отчете като грешка предварителното условие на реформаторите лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов да не бъде министър-председател.

"Може би беше грешен ход и от моя страна и от други колеги, и от Борисов, който го взе много лично и започна да подскача. Това не помогна на България да има правителство", каза Кънев.

По думите му Реформаторският блок няма да влиза в разговори за участието на конкретни лица в бъдещото управление преди да се изясни неговата програма.

АНКЕТА: С кого да се коалира ГЕРБ?

Пълен списък на депутатите в 43-то НС>>