Решението на магистратите бе прочетено в отсъствието на двамата партийни водачи, съобщи БНР.

Делото приключи с изненада, защото очакванията бяха съдът да спре процеса заради евродепутатския имунитет на Бареков, каквато е съдбата на други подобни казуси в съдебна фаза.

Съдия Николай Василев обаче сложи точка на процеса, който започна затова, че в предаването на Сашо Диков по Нова телевизия, Николай Бареков казал за Бойко Борисов: "ми той е тъп, той по принцип е тъп".
Служител на пресцентъра на ГЕРБ разказа, че когато Борисов разбрал за изказването на Бареков, съблякъл сакото си и го хвърлил, което било знак, че е много ядосан.

Адвокатите на лидера на "България без цензура" се опитаха от своя страна да прехвърлят спора на лексикалната плоскост, за да се изясни кой точно смисъл на думата "тъп" е засегнал Борисов.

Съдът днес прие, че за да бъде довършено престъплението "обида", тя трябва да бъде възприета лично, а по делото категорично е установено, че Бойко Борисов не е гледал лично предаването на 19 октомври 2013 г., а е чул само преразказ.

Иначе, записа в присъдата си съдия Василев, няма спор, че думата "тъп" е обидна, но само ако тъжителят е чул лично подсъдимият да я изрича. Борисов обаче не е бил в телевизионното студио, нито е гледал предаването по телевизията, а е бил в самолет на път за България.

Лидерът на ГЕРБ ще трябва да заплати разноските за експертизи по делото в размер на 355 лева.

Той обаче може да обжалва оправдателната присъда пред Софийския градски съд.

Николай Бареков коментира решението на съда, цитиран от пресцентъра на "България без цензура", така:

"Изобщо не се радвам, че не съм посочен за виновен. Смятам, че е много лошо водещите политици в България да решават отношенията си в съда. Ако зависи само от мен, бих намерил начин всички тези съдебни дела да бъдат прекратени, но за жалост това не зависи само от едната страна, в случая от мен".

Бойко Борисов води няколко дела срещу лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Едно от тях е за твърдението, че при управленето на ГЕРБ е натрупал 4 млрд. лично богатство.

През август пък лидерът на ГЕРБ успя да осъди Волен Сидеров да му плати 180 000 лв. за четири клевети, изречени в интервю.